
Ετοιμάστε ένα υπέροχο, σπιτικό, καλοκαιρινό γλύκισμα με παγωμένο γιαούρτι, φύλλο κανταϊφιού και παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού
Η Συνταγή
Ποσότητα και Χρόνοι
- 1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ, πλήρες (για 1 ώρα στη κατάψυξη)
- 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
- 200 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες
- 100 γρ. γλυκό του κουταλιού βύσσινο (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
Για τη βάση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Στρώνουμε με λαδόκολλα τον πάτο ενός ταψιού διαμέτρου 28 εκ. περίπου (ιδανικά να έχει αποσπώμενα τοιχώματα). Σε ένα λεκανάκι αραιώνουμε προσεκτικά το κανταΐφι με τα δάκτυλά μας, περιχύνοντας σταδιακά με το λιωμένο βούτυρο, μέχρι να βραχεί όλο. Απλώνουμε το μισό στον πάτο του ταψιού. Πασπαλίζουμε με τα κομματιασμένα φυστίκια, το κανταΐφι. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο φύλλο. Αυτό είναι η βάση της τούρτας. Την ψήνουμε για 35′ ή μέχρι το κανταΐφι να πάρει ένα απαλό ροδοκόκκινο χρώμα.Για το σιρόπι:
Ζεσταίνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και την κανέλα μέχρι να πάρουν βράση. Μετράμε 5 λεπτά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.Για το frozen yogurt:
Χτυπάμε στο μίξερ το παγωμένο γάλα εβαπορέ (που είχαμε βάλει στη κατάψυξη για 1 ώρα) με τη ζάχαρη για 5′, μέχρι να φουσκώσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε το λικέρ μαστίχας και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάμε για άλλα 5′, μέχρι να φουσκώσει καλά το μείγμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι, χτυπάμε για λίγο μέχρι να ενσωματωθεί και βάζουμε το μείγμα στη κατάψυξη.Για το στήσιμο του γλυκού:
Βγάζουμε τη ψημένη βάση κανταϊφιού από τον φούρνο και την περιχύνουμε λίγο, λίγο με το κρύο (πλέον) σιρόπι. Αφήνουμε τη βάση να κρυώσει καλά και να “πιει” το σιρόπι. Ντύνουμε τα εσωτερικά τοιχώματα του ταψιού με λαδόκολλα και αδειάζουμε το παγωτό-frozen yogurt. Βάζουμε την τούρτα στη κατάψυξη και την αφήνουμε για τουλάχιστον 3-4 ώρες, να παγώσει καλά. Για να σερβίρουμε, αφαιρούμε τη τούρτα από το ταψί, αφαιρώντας τις πλαϊνές λαδόκολλες και την μεταφέρουμε σε μεγάλη πιατέλα. Αν χρησιμοποιήσετε ταψί με αποσπώμενα τοιχώματα θα σας εξυπηρετήσει πολύ καλύτερα. Τέλος, διακοσμούμε τη τούρτα κανταΐφι στο πάνω μέρος, με γλυκό βύσσινο και σερβίρουμε.Καλή απόλαυση!
Βρείτε και άλλες Συνταγές μας στο Blog του δημοι.gr, στη Κατηγορία “Περί Γεύσεων”.- 250 γρ. φύλλο κανταΐφι
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 3/4 φλ. ψίχα από φιστίκια Αιγίνης, κοπανισμένα
- 1 φλ. νερό
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. σιρόπι γλυκόζης
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2 κ.σ χυμός λεμονιού
Για το frozen yogurt:
- 1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ, πλήρες (για 1 ώρα στη κατάψυξη)
- 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
- 200 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες
- 100 γρ. γλυκό του κουταλιού βύσσινο (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
Για τη βάση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Στρώνουμε με λαδόκολλα τον πάτο ενός ταψιού διαμέτρου 28 εκ. περίπου (ιδανικά να έχει αποσπώμενα τοιχώματα). Σε ένα λεκανάκι αραιώνουμε προσεκτικά το κανταΐφι με τα δάκτυλά μας, περιχύνοντας σταδιακά με το λιωμένο βούτυρο, μέχρι να βραχεί όλο. Απλώνουμε το μισό στον πάτο του ταψιού. Πασπαλίζουμε με τα κομματιασμένα φυστίκια, το κανταΐφι. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο φύλλο. Αυτό είναι η βάση της τούρτας. Την ψήνουμε για 35′ ή μέχρι το κανταΐφι να πάρει ένα απαλό ροδοκόκκινο χρώμα.Για το σιρόπι:
Ζεσταίνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και την κανέλα μέχρι να πάρουν βράση. Μετράμε 5 λεπτά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.Για το frozen yogurt:
Χτυπάμε στο μίξερ το παγωμένο γάλα εβαπορέ (που είχαμε βάλει στη κατάψυξη για 1 ώρα) με τη ζάχαρη για 5′, μέχρι να φουσκώσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε το λικέρ μαστίχας και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάμε για άλλα 5′, μέχρι να φουσκώσει καλά το μείγμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι, χτυπάμε για λίγο μέχρι να ενσωματωθεί και βάζουμε το μείγμα στη κατάψυξη.Για το στήσιμο του γλυκού:
Βγάζουμε τη ψημένη βάση κανταϊφιού από τον φούρνο και την περιχύνουμε λίγο, λίγο με το κρύο (πλέον) σιρόπι. Αφήνουμε τη βάση να κρυώσει καλά και να “πιει” το σιρόπι. Ντύνουμε τα εσωτερικά τοιχώματα του ταψιού με λαδόκολλα και αδειάζουμε το παγωτό-frozen yogurt. Βάζουμε την τούρτα στη κατάψυξη και την αφήνουμε για τουλάχιστον 3-4 ώρες, να παγώσει καλά. Για να σερβίρουμε, αφαιρούμε τη τούρτα από το ταψί, αφαιρώντας τις πλαϊνές λαδόκολλες και την μεταφέρουμε σε μεγάλη πιατέλα. Αν χρησιμοποιήσετε ταψί με αποσπώμενα τοιχώματα θα σας εξυπηρετήσει πολύ καλύτερα. Τέλος, διακοσμούμε τη τούρτα κανταΐφι στο πάνω μέρος, με γλυκό βύσσινο και σερβίρουμε.Καλή απόλαυση!
Βρείτε και άλλες Συνταγές μας στο Blog του δημοι.gr, στη Κατηγορία “Περί Γεύσεων”.- 12 μερίδες
- 15′ προετοιμασία
- 50′ εκτέλεση
- 5 ώρες αναμονή
Υλικά
Για τη βάση και το σιρόπι:
- 250 γρ. φύλλο κανταΐφι
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 3/4 φλ. ψίχα από φιστίκια Αιγίνης, κοπανισμένα
- 1 φλ. νερό
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. σιρόπι γλυκόζης
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2 κ.σ χυμός λεμονιού
Για το frozen yogurt:
- 1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ, πλήρες (για 1 ώρα στη κατάψυξη)
- 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
- 200 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες
- 100 γρ. γλυκό του κουταλιού βύσσινο (για το σερβίρισμα)

