
Σπανακόπιτα σε σχήμα στρούντελ με πλούσια γέμιση και σουσάμι
Σπανάκι, το λαχανικό-super food
Το σπανάκι μπορεί να το βρει κανείς στις αγορές φρέσκο, κονσερβοποιημένο ή κατεψυγμένο. Ακόμη μπορεί να διατηρηθεί και σε κοινούς καταψύκτες, αφού πρώτα ζεματιστεί, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τρώγεται μαγειρεμένο (σπανακόρυζο, σουπιές με σπανάκι), γίνεται διάφορες πίτες (σπανακόπιτα) ή ακόμα τρώγεται και ωμό σε διάφορες σαλάτες. Μπορεί να προστεθεί σε θρεπτικούς χυμούς, ενώ όταν καταναλώνεται μαγειρεμένο, χάνει την περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C. Παρόλα αυτά έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο, β-καροτένιο βιταμίνες C, Ε και Κ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χλωροφύλλη, άλατα ιωδίου και σαπωνίνες. Είναι πολύ καλό στη σωστή λειτουργία του εντέρου και κατά της αναιμίας. Συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Συνταγή
Υλικά
- 4 φύλλα χωριάτικα
- ½ κιλό σπανάκι φρέσκο
- 4 αβγά
- 250γρ. φέτα σκληρή, χοντροκομμένη
- 120γρ. ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
- 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας σουσάμι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε και πλένετε το σπανάκι. Το κόβετε σε μικρά κομμάτια, το βάζετε σε μια λεκάνη. Το πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και το αφήνετε να στραγγίξει.
- Στύβετε το σπανάκι να βγάλει τα υγρά του και προσθέτετε τα ψιλοκομμένα αρωματικά, τη φέτα, λίγο πιπέρι και το μισό ελαιόλαδο.
- Χτυπάτε τα αβγά και τα προσθέτετε στο σπανάκι.
- Ανακατεύετε πολύ καλά όλα τα υλικά.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Καλύπτετε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα.
- Απλώνετε ένα χωριάτικο φύλλο, το λαδώνετε ελαφρά και στρώνετε ένα δεύτερο από πάνω. Τοποθετείτε στη μία άκρη του τη γέμιση (κατά μήκος) και κάνετε ένα μεγάλο ρολό. Το αλείφετε με λίγο λάδι.
- Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με την υπόλοιπη γέμιση και τα υπόλοιπα φύλλα.
- Πασπαλίζετε τα δύο στρούντελ με σουσάμι και τα ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
- Βγάζετε τα στρούντελ από το φούρνο και τα αφήνετε να «σταθούν» για 15-20 λεπτά πριν τα κόψετε σε ροδέλες για να τα σερβίρετε.

