
Το παραδοσιακό γλυκό που συναντά κανείς σε κάθε Γωνιά της Κρήτης
Γέμιση από τυρί σε διάφορες παραλλαγές
Τα καλιτσούνια είναι πιτάκια με τυρί ή βότανα που συνδέονται με την Κρήτη. Μοιάζουν με τυροπιτάκια, με κύρια διαφορά στις παραλλαγές γεμίσματος και σερβιρίσματος. Στα Χανιά, βρίσκουμε τα αλμυρά καλιτσούνια, γεμισμένα με την τοπικά μαλακή μυζήθρα τυρογάλακτος ή διάφορα βότανα από την κρητική γη (χωρίς τυρί) και τα γλυκά καλιτσούνια, γεμισμένα με μυζήθρα και μέλι απλωμένο στην κορυφή. Υπάρχει επίσης μια άλλη εκδοχή, τα παραδοσιακά καλτσούνια ή αλλιώς "λυχναράκια" φτιαγμένα με ζύμη (και όχι με πολύ λεπτό φύλλο), γεμισμένα επίσης με μυζήθρα και κανέλα, ψημένα στον φούρνο.
Συνταγή
Υλικά
Για την ζύμη:
- 1 κούπα λάδι
 - 1 κούπα γιαούρτι
 - 1 αυγό
 - 1,5 φακελάκι μπέικιν (4,5 κουταλάκια )
 - 1,5 κούπα ζάχαρη
 - Χυμός μισού ζουμερού πορτοκαλιού
 - Περίπου ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό μυζήθρα
 - 1 κούπα ζάχαρη
 - 1 κρόκο και 1 ολόκληρο αυγό
 - 1 γεμάτο κουταλάκι κανέλα
 
Για την κάλυψη:
- 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με μια κουταλιά νερό
 - κανέλα ή άσπρο (αποφλοιωμένο) σουσάμι (προαιρετικά)
 
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε με το χέρι το λάδι, το γιαούρτι, το αυγό και τη ζάχαρη, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
 - Προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε πάλι.
 - Αναμειγνύουμε το μπέικιν σε μια κούπα αλεύρι και το προσθέτουμε στο μίγμα.
 - Προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι, ως ότου γίνει μια ζύμη μαλακή μεν, αλλά να μην κολλά στα χέρια.
 - Αφήνουμε τη ζύμη κανένα μισάωρο να ξεκουραστεί και ετοιμάζουμε τη μυζήθρα. Την αλέθουμε σε μύλο του πουρέ ή την πατάμε με το εργαλείο που κάνουμε πουρέ ή απλά με ένα πιρούνι, ώστε να γίνει σαν πολτός.
 - Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, την κανέλα και ανακατεύουμε.
 - Ανοίγουμε μικρά φυλλαράκια όχι πολύ λεπτά, γύρω στα 3 χιλιοστά πάχος, ή και περισσότερο, αν σας αρέσουν με περισσότερη ζύμη.
 - Κόβουμε κύκλους με διάμετρο 10-12 εκατοστά, βάζουμε μια καλή κουταλιά ζύμη στο κέντρο, την στρώνουμε να γίνει επίπεδη και τα «τσιμπάμε» σε λυχναράκια ή τα διπλώνουμε σε τριγωνάκια ή τετράγωνα, ώστε να σκεπαστεί η γέμιση κατά το μεγαλύτερο μέρος της.
 - Τα αλείφουμε με το αυγό με τη βοήθεια ενός πινέλου και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180ο βαθμούς φούρνο για 40 περίπου λεπτά.
 
Tip: Τα Κρητικά Καλιτσούνια συνοδεύονται τέλεια με παγωμένη ρακή
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή για τα Κρητικά Καλιτσούνια ή αλλιώς "λυχναράκια" αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα visitgreece.gr . Επισκεφτείτε την Κατηγορία "Περί Γεύσεων" στο ΔΗΜΟΙ.GR και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες σύγχρονες αλλά και Παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!

