
Μια εύκολη,παραδοσιακή, σπιτική συνταγή για Φοινικωτά
Η ιστορία των κουραμπιέδων
Ο κουραμπιές είναι χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο που κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα, όπως το μελομακάρονο, και που συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα. Το όνομά του προέρχεται από το περσικό Qurabiye, που σημαίνει μπισκότο, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη. Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας δημιούργησαν στο Νομό Καβάλας το 1924 τη Νέα Καρβάλη και μετέφεραν την παραδοσιακή συνταγή κουραμπιέδων της Μικράς Ασίας. Μια παραλλαγή των κουραμπιέδων είναι και τα φοινικωτά, με προέλευση από την Κύπρο.
Τα φοινικωτά είναι κουραμπιέδες από τη Λάρνακα, την πόλη των Φοινικούδων, γεμιστοί με χουρμάδες (φοινίκια) και καρύδια.
Συνταγή
Υλικά για την ζύμη
- 500 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
 - 200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
 - 4 κρόκοι αυγών
 - 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
 - 30 ml μπράντι ή κονιάκ
 - 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 - 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
 - άφθονη ζάχαρη άχνη για το «τύλιγμα» των κουραμπιέδων
 
Υλικά για τη γέμιση
- φλούδα από 2 πορτοκάλια, κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια, σαν σπιρτόξυλα
 - 60 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
 - 60 ml νερό
 - 500 γρ. ξεροί χουρμάδες (φοινίκια) χωρίς τα κουκούτσια
 - 100 γρ. καρυδόψιχα, χοντροκοπανισμένη
 - 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
 - 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
 - 50 ml μπράντι ή κονιάκ
 
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
- Για να φτιάξουμε φοινικωτά αρχικά ρίχνουμε, σε μια κατσαρόλα, τα μπαστουνάκια φλούδας πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι τα μπαστουνάκια να καραμελώσουν, ανακατεύοντας τακτικά.
 - Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
 - Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε καλά.
 - Στον πολυκόφτη που διαθέτουμε, αλέθουμε καλά τους χουρμάδες μέχρι να πολτοποιηθούν.
 - Προσθέτουμε την καρυδόψιχα, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ποτό και την (κρύα πλέον) καραμελωμένη φλούδα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
 
Για τη ζύμη
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
 - Ρίχνουμε τους κρόκους, τη βανίλια και το ποτό και χτυπάμε καλά μέχρι να αναμειχθούν.
 - Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα, κατά προτίμηση με τον γάντζο για ζύμες, μέχρι να σχηματιστεί μια μέτρια και λεία ζύμη.
 
Για τη σύνθεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
 - Στρώνουμε με λαδόκολλα δύο μεγάλα ταψιά.
 - Παίρνουμε ένα κομματάκι ζύμης με βάρος περίπου 50 γρ., το πλάθουμε σε μπαλίτσα και την πιέζουμε στην παλάμη μας για να γίνει ένα δισκάκι.
 - Βάζουμε 1 κουτ. γλυκού γέμιση στο κέντρο του δίσκου και τον κλείνουμε πάνω στη γέμιση, μέχρι να την καλύψει εντελώς.
 - Πλάθουμε προσεκτικά στην παλάμη μας μέχρι να φτιάξουμε το σχήμα του κουραμπιέ. Αν θέλουμε, μπορούμε να τον πλάσουμε ελαφρώς μακρόστενο και έπειτα να τον γυρίσουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου.
 - Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά – συνολικά βγαίνουν περίπου 30 κομμάτια.
 - Τα αραδιάζουμε στα ταψιά και τα ψήνουμε για 20-30 λεπτά.
 - Αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
 - Έπειτα, βουτάμε, τα φοινικωτά, σε μπολ με μπόλικη άχνη μέχρι να καλυφθούν καλά και τα στρώνουμε σε πιατέλα.
 
Καλή επιτυχία!
Η Συνταγή για τα παραδοσιακά φοινικωτά αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα gastronomos.gr Επισκέψου το ΔΗΜΟΙ.GR, την νο1 Ιστοσελίδα Τοπικών Πληροφοριών, στην Κατηγορία ”περί γεύσεων” και Ανακάλυψε ακόμη περισσότερες σύγχρονες και παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!

