
Εύκολη και νόστιμη συνταγή για παραδοσιακή ηπειρώτικη λαχανόπιτα
Οι πίτες της Ηπείρου
Είναι γνωστό σε Ανατολή και Δύση ότι δε φοβούνται τίποτα οι απόγονοι του Πύρρου γιατί ανέκαθεν, όπως αναφέρει η παράδοση, τρέφονταν με πίτες της Ηπείρου! Έχουν καταγραφεί περισσότερες από 100 παραλλαγές του παραδοσιακού ηπειρώτικου εδέσματος και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να τις απαριθμήσει κανείς! Στην προκειμένη περίπτωση θα δούμε μια κλασσική ηπειρώτικη λαχανόπιτα που τρώγεται κυρίως στις μέρες της νηστείας. Βέβαια, με την προσθήκη τυριού και αβγών γίνεται πιάτο παντός καιρού και είναι μάλιστα ιδιαίτερα νόστιμο!
Συνταγή
Υλικά
- 9-10 φύλλα χωριάτικα, σπιτικά (ή φύλλα εμπορίου για πίτες)
- 1½ κιλό λάχανο ψιλοκομμένο
- 1 καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι άσπρο ρύζι γλασέ ή πλιγούρι
- 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
- χυμό από ½ λεμόνι
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ετοιμάζετε τη γέμιση: Αλατίζετε το λάχανο, το καρότο και το μαϊντανό και τα τρίβετε με τα δάχτυλα μέχρι να μαραθούν.
- Τα στραγγίζετε καλά και τα αναμιγνύετε με το ρύζι, το σκόρδο, το λεμόνι και πιπέρι. Δοκιμάζετε για αλάτι και αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο.
- Λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί με διάμετρο 32 εκ. και στρώνετε μέσα 1-2 φύλλα. Φροντίζετε τα φύλλα να καλύπτουν τα πλαϊνά του ταψιού και οι άκρες τους να εξέχουν.
- Αλείφετε τα πρώτα φύλλα με λάδι. Στρώνετε άλλα δύο από πάνω και λαδώνετε ανάμεσα.
- Στρώνετε πάνω στα φύλλα τη μισή γέμιση και σκεπάζετε με άλλα 3 φύλλα αλειμμένα ενδιάμεσα με λάδι.
- Στρώνετε την υπόλοιπη γέμιση πάνω στα φύλλα και τη σκεπάζετε με ένα ακόμη φύλλο.
- Γυρίζετε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν από το ταψί και σκεπάζετε την πίτα γύρω γύρω. Ραντίζετε τα φύλλα με λίγο νερό.
- Στρώνετε ένα τελευταίο φύλλο από πάνω, αλείφετε την επιφάνεια με το υπόλοιπο λάδι και χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, χωρίς όμως να φτάνετε μέχρι τον πάτο του ταψιού.
- Ραντίζετε την πίτα με λίγο νερό και την ψήνετε στους 180°C για 45-50 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Tips
- Αν τα φύλλα είναι μεγαλύτερα από το ταψί, τα τσαλακώνετε στη μέση για να χωρέσουν αντί να τα γυρίζετε στις άκρες. Έτσι η πίτα γίνεται πιο αφράτη και οι άκρες πιο λεπτές.
- Μπορείτε να φτιάξετε την πίτα με αβγά και τυρί. Αφαιρείτε το σκόρδο και το λεμόνι και προσθέτετε 5 αβγά και 300γρ. φέτα. Αλείφετε τα φύλλα με λίγο λιωμένο βούτυρο ανακατεμένο με λάδι.
Καλή επιτυχία
Η Συνταγή για την ηπειρώτικη παραδοσιακή Λαχανόπιτα αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα olivemagazine.gr Επισκέψου το ΔΗΜΟΙ.GR, την Νο1 Ιστοσελίδα Τοπικών Πληροφοριών, στην Κατηγορία ”Περί Γεύσεων” και Ανακάλυψε ακόμη περισσότερες σύγχρονες και παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!

