
Τα παραδοσιακά μελομακάρονα είναι η γλυκιά γεύση των Χριστουγέννων που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι!
Μελομακάρονα με αρώματα και γεύσεις που φέρνουν Χριστουγεννιάτικη θαλπωρή
Αφράτα μπισκότα, αρωματισμένα με κανέλα και γαρίφαλο, βουτηγμένα σε μέλι και πασπαλισμένα με τριμμένο καρύδι, τα παραδοσιακά μελομακάρονα είναι το πιο αγαπημένο γλυκό των γιορτών. Κάθε μπουκιά λιώνει στο στόμα και γεμίζει το σπίτι με αρώματα Χριστουγέννων, φέρνοντας οικογένεια και φίλους γύρω από το τραπέζι. Είναι παράδοση, γλυκύτητα και θαλπωρή σε κάθε δάγκωμα! Ακολουθεί μια παραδοσιακή, “γιαγιαδίστικη” Συνταγή, έτσι όπως μάθαμε να τα τρώμε από μικροί..
Συνταγή
Υλικά για 50-60 τμχ
Για την ζύμη
- 3 κούπες ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- 1 κούπα χυμός πορτοκαλιού
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- 1/2 κούπα κονιάκ ή ρακή
- 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
- 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού σόδα
- 9 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το Σιρόπι
- 1½ κούπα νερό
- 1½ κούπα μέλι
- 2 κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
Για το Πασπάλισμα
- 1½ κούπα καρυδόψιχα,ψιλοκομμένη
- 1/2 κούπα σουσάμι, καβουρδισμένο (προαιρετικά)
- 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
- 2 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση
Για τα παραδοσιακά μελομακάρονα της γιαγιάς, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
Για το Σιρόπι
- Βράζουμε όλα τα υλικά σε βαθιά κατσαρόλα για 5 λεπτά (μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει) και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για τα Μελομακάρονα
- Βάζουμε σε βαθύ μπολ το λάδι με τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ποτό και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν, τη σόδα και σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι, ζυμώνοντας απαλά και για λίγη ώρα, μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό ζυμάρι.
- Παίρνουμε μία γενναιόδωρη κουταλιά ζύμης και την πλάθουμε σε σχήμα οβάλ.
- Τακτοποιούμε στο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ξεφουρνίζουμε και, όπως είναι ζεστά, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρύο σιρόπι και τα βυθίζουμε για 3 λεπτά.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τακτοποιούμε σε πιατέλα.
Για το Πασπάλισμα
Αλέθουμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά και πασπαλίζουμε με το μείγμα τα μελομακάρονα στην επιφάνεια.
Καλή Επιτυχία και Καλές Γιορτές!
Η Συνταγή για τα παραδοσιακά μελομακάρονα, αναρτήθηκε αρχικά από την Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου στην ιστοσελίδα gastronomos.gr. Επισκεφτείτε την σελίδα μας Νέα & Συνταγές, στην Κατηγορία “Περί Γεύσεων” και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες Παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!

