
Δοκιμάστε μια σπιτική Συνταγή για χωριάτικη πίτα με ποικιλία από τα περίφημα μανιτάρια Γρεβενών
Γρεβενά: η Πόλη των Μανιταριών
Τα Γρεβενά, γνωστά ως «Πόλη των Μανιταριών», φιλοξενούν πλούσια ποικιλία άγριων μανιταριών (πάνω από 1000 είδη) σε δάση όπως το Βάλια-Κάλντα και η περιοχή της Πίνδου. Η συλλογή, η αναγνώριση και η γαστρονομική χρήση τους αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κουλτούρας και λαογραφίας. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης σύλλογοι μανιταρόφιλων και διοργανώνονται εκδηλώσεις, ενώ παράγονται και πολλά προϊόντα μανιταριών. Στο χωριό Λάβδα Γρεβενών έχει δημιουργηθεί Μουσείο Μανιταριών, ενώ στην πόλη των Γρεβενών πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι Γιορτή Μανιταριού. Αξίζει να δοκιμάσετε τη χωριάτικη πίτα με μανιτάρια Γρεβενών σε μια πιο...ρουστίκ εκδοχή. Ακολουθεί η Συνταγή.

Συνταγή
Υλικά
- Ένα πακέτο χωριάτικο φύλλο (βέργας κατά προτίμηση)
- 500 γραμμάρια μανιτάρια Πορτομπέλο
- 500 γραμμάρια ασπρομανίταρα
- 500 γραμμάρια άγρια μανιτάρια (καφέ) Γρεβενών
- 100 γραμμάρια λουκάνικο χωριάτικο
- 150 γραμμάρια κασέρι τριμμένο
- 120 γραμμάρια λιαστές τομάτες
- 2 κρεμμύδια
- 4 κουταλιές ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες, το λουκάνικο σε κυβάκια, τις λιαστές τομάτες σε λεπτά φετάκια και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.
- Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το λουκάνικο μαζί με το κρεμμύδι και τις λιαστές τομάτες για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.
- Αποσύρουμε τα υλικά από το τηγάνι σε ένα μεγάλο μπολ, αφήνοντας τα λάδι που βγήκε στο τηγάνι, το οποίο ξαναβάζουμε σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Σοτάρουμε όλα τα μανιτάρια, χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι να μαραθούν και ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Όταν σοταριστούν τα μανιτάρια τα μεταφέρουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε να κρυώσουν ελαφρά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα αυγά και το τριμμένο κασέρι.
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο, μέχρι να απλώσουμε τα φύλλα.
- Λαδώνουμε με ελαιόλαδο ένα αντικολλητικό ταψί διαμέτρου 35 εκ. και στρώνουμε 2 φύλλα βέργας, λαδώνοντας και το κάθε ένα ξεχωριστά.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα την γέμιση στο ταψί, στρώνουμε από πάνω τα άλλα 2 φύλλα, λαδώνοντας το κάθε ένα ξεχωριστά, χαράσσουμε ελαφρώς τα φύλλα, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο, για 50-55 λεπτά, με το ταψί στην χαμηλή θέση του φούρνου.
Καλή Επιτυχία!
Η παραδοσιακή Συνταγή για την χωριάτικη πίτα με μανιτάρια Γρεβενών αναρτήθηκε αρχικά από την Ηλιάνα Σκιαδά, στην ιστοσελίδα newsit.gr . Επισκεφτείτε την σελίδα μας Νέα & Συνταγές, στην Κατηγορία "Περί Γεύσεων" και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες Σύγχρονες αλλά και Παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!

