
Το Άλσος Αιγάλεω ή αλλιώς “Μπαρουτάδικο” αποκαλύπτει τα μυστικά του
Το Μπαρουτάδικο (πρώην Πυριτιδοποιείο), είναι μια περιοχή του Δήμου Αιγάλεω στην οποία, για πολλά χρόνια στο παρελθόν, λειτούργησε εργοστάσιο που κατασκεύαζε πυρίτιδα (μπαρούτι), δυναμίτιδα, πυρομαχικά και όπλα. Τα πρώτα χρόνια καταλάμβανε μια έκταση 160 – 170 στρεμμάτων. Κατά τις επόμενες όμως δεκαετίες λειτουργίας, επεκτάθηκε και περιστοιχίσθηκε από μάντρα με συρματοπλέγματα και φυλάκια…

Το Πυριτιδοποιείο, ως εργοστάσιο, υπήρξε για 90 χρόνια στο Αιγάλεω (1874-1964) στην έκταση που αποτελεί σήμερα το άλσος “Μπαρουτάδικο”. Οι υπόγειες είσοδοι προς τα επικίνδυνα εργοτάξιά του οδηγούσαν στις σκοτεινές σήραγγες, όπου όταν συνέβαιναν εκρήξεις, θάβονταν οι εργάτες ζωντανοί. Κατά τις πρώτες ατυχείς εκρήξεις, κάθε ανατιναγμένη γαλαρία σφραγιζόταν οριστικά.

Αργότερα, δημιουργήθηκε και κοιμητήριο που εξυπηρετούσε τις ανάγκες του Πυριτιδοποιείου, στη θέση του οποίου σήμερα υπάρχει η πλατεία και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Το εκκλησάκι του κοιμητηρίου, ο Άγιος Φανούριος, που διατηρείται μέχρι σήμερα, βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ναού και είναι το παλαιότερο κτίσμα του. Εντός της Αγίας Τράπεζας, φυλάσσονται τα οστά των εργατών που περισυλλέχθηκαν μετά την κατάργηση του νεκροταφείου. Στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το Μπαρουτάδικο απέκτησε νέες βαθιές υπόγειες στοές, που χρησιμοποιήθηκαν ως αντιαεροπορικά καταφύγια, αλλά και για μυστική διακίνηση πυρομαχικών κάτω από την Ιερά Οδό.

Σήμερα, σώζεται μόνο μία από τις καμινάδες και κάποιοι υπόγειοι χώροι, με ελάχιστα προσβάσιμα τμήματα των σηράγγων του, μέσα στις οποίες φαίνονται και άλλες δίοδοι χτισμένες και αποκλεισμένες. Τελευταία δε, η είσοδος προς τα υπόγεια αυτά, σφραγίστηκε εντελώς ώστε να μην είναι δυνατή πια καμία πρόσβαση.
Δείτε και ένα πρόσφατα γυρισμένο και αρκετά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για το Άλσος Αιγάλεω εδώ.