
Ταξιδέψαμε με το Δήμοι.gr στην όμορφη Θεσσαλονίκη και σας παραθέτουμε όλα όσα είδαμε (Part 2)
Η Αψίδα του Γαλερίου
Συνεχίζουμε την αποστολή στη Θεσσαλονίκη στο κέντρο της πόλης, εκεί που βρίσκεται ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της συμπρωτεύουσας, η Θριαμβική Αψίδα του Γαλερίου, γνωστή και ως Καμάρα. Το μνημείο που θυμίζει σε πολλούς την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, βρίσκεται στην πάνω πλευρά της Εγνατίας, μπροστά από τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Δεξιάς και σε μικρή απόσταση από την Ροτόντα. Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά σημεία συνάντησης των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης.

Η Καμάρα είναι κτίσμα της εποχής της Ρωμαϊκής «Τετραρχίας» (305 μ.Χ) και αποτελεί το ένα σκέλος (δυτικό) μίας στεγασμένης στοάς, που σχηματιζόταν από αψίδες και τόξα. Κατασκευάστηκε για να τιμηθεί ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Γαλέριος, όταν αυτός επέστρεψε νικητής στην πόλη (περί το 306 μ.Χ.) μετά από πολέμους του κατά των Περσών.

Εντύπωση επίσης προκαλεί η διατηρητέα μέχρι σήμερα, λεπτομέρεια των ανάγλυφων σχεδίων στους 2 πεσσούς που στηρίζουν την Αψίδα. Τα ανάγλυφα αυτά απεικονίζουν τη νίκη του Γαλέριου εναντίον του Ναρσή. Η τέχνη των ανάγλυφων της Καμάρας είναι αφηγηματική και συγχρόνως διακοσμητική. Το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι ο πληθωρισμός των παραστάσεων και των μορφών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ανάγλυφα της Καμάρας μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η Ροτόντα
Μερικά μέτρα πιο πέρα βρίσκεται το εντυπωσιακό στρογγυλό κτίσμα της Ροτόντας, το οποίο αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. H Ροτόντα είναι θολωτό στρογγυλό κτίσμα του 4ου αιώνα στη Θεσσαλονίκη, όμοιο με το Πάνθεον της Ρώμης, και προοριζόταν για ναός του Διός. Λόγω της μη χρήσης του, μετατράπηκε επί βυζαντίου σε χριστιανικό ναό των Ασωμάτων Δυνάμεων και μετά την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1912, αφιερώθηκε στον Άγιο Γεώργιο.
Κτίστηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Γαλέριου γύρω στο 304 μ.Χ. ενώ προοριζόταν ως ναός του Δία ή των Καβείρων, ή ως Μαυσωλείο του Γαλέριου. Ωστόσο, εξαιτίας του θανάτου του Γαλέριου το 311 μ.Χ., η Ροτόντα έμεινε κενή χωρίς χρήση. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε με διαφορετική λειτουργία από λαούς της εγγύς ανατολής.

Δυστυχώς την ημέρα που το επισκεφτήκαμε ήταν κλειστό, οπότε δεν μπορέσαμε να θαυμάσουμε τον εσωτερικό του χώρο, ο οποίος είναι γεμάτος από εντυπωσιακά ψηφιδωτά και αγιογραφίες.
Η Ροτόντα είχε μετατραπεί σε τζαμί το 1590 μ.Χ από τον Σινάν Πασά ο οποίος και ανέλαβε την κατασκευή του μιναρέ τότε, του οποίου σώζεται ένα μεγάλο μέρος, μέχρι σήμερα.
Η Δ.Ε.Θ.
Στις 28 Απριλίου 1925 Σε μία εποχή που η «Εκθεσιακή Ιδέα» κυριαρχεί στην Ευρώπη ο βουλευτής Νικόλαος Γερμανός, καταθέτει στο τότε υπουργείο Εθνικής Οικονομίας την καινοτόμα πρότασή του για μία διεθνή έκθεση, την πρώτη στην Ελλάδα. Ζητά άδεια να υλοποιήσει την έμπνευσή του, την παίρνει και χρίζεται άμεσα ως ο πνευματικός πατέρας της ΔΕΘ.

Από τις 3 Οκτωβρίου του 1926 και μέχρι σήμερα (εκτός της δεκαετίας 1940-1950 λόγω του Β΄Π.Π.) η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι πόλος έλξης των μεγαλύτερων Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών. Το 1999 ο εθνικός εκθεσιακός φορέας διασπάται σε δύο εταιρίες τη ΔΕΘ και τη HELEXPO, οπότε και το 2013 η ΔΕΘ HELEXPO επανενώνεται σε ένα κοινό εταιρικό σχήμα.

Στη δική μας επίσκεψη στον εκθεσιακό χώρο 12, ξεναγηθήκαμε και μιλήσαμε με παραγωγούς παραδοσιακών προϊόντων στη Παγκρήτια Έκθεση «Κρήτη: η μεγάλη Συνάντηση». Δοκιμάσαμε πρωτότυπες γεύσεις από παστέλι, ντόπια τυριά, μέλι και κρασί. Η Κρήτη εξάλλου φημίζεται για την υψηλή ποιότητα και διατροφική αξία των προϊόντων της και το διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά.




Ο Πύργος του ΟΤΕ
Πριν φύγουμε από τον εκθεσιακό χώρο απολαύσαμε τον καφέ μας στο Café – Bar που φιλοξενείται στον Πύργο του ΟΤΕ. Η θέα ήταν πραγματικά εντυπωσιακή και μέσα σε μία ώρα η καφετέρια έχει περιστραφεί κατά 360ο οπότε έχεις μια ολοκληρωμένη, πανοραμική άποψη της Θεσσαλονίκης από ψηλά.


Ο Πύργος του ΟΤΕ είναι πύργος τηλεπικοινωνιών ύψους 76 μέτρων. Κατασκευάστηκε το 1970 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλ. Αναστασιάδη, και χρησιμοποιήθηκε για αρκετά χρόνια ως περίπτερο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας στη Διεθνή Έκθεση. Ανακαινίστηκε εσωτερικά το 2005. Σήμερα, χρησιμοποιείται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας Cosmote.

Το Δημαρχιακό Μέγαρο
Αφότου απολαύσαμε τον καφέ μας και την καταπληκτική θέα, από τον Πύργο του ΟΤΕ, επισκεφτήκαμε το νεόδμητο -σχετικά- Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Το επιβλητικό, μοντέρνο κτιριακό συγκρότημα, έργο των αρχιτεκτόνων Τάσου και Δημήτρη Μπίρη, άρχισε να κατασκευάζεται το 2005 και ολοκληρώθηκε το 2010.

Το συγκρότημα χωρίζεται σε ανεξάρτητες κτιριακές μονάδες, που οργανώνονται γύρω από έναν υπαίθριο κοινόχρηστο χώρο. Οι επιμέρους ενότητες χαμηλώνουν σταδιακά, ώστε στην όψη της Γ’ Σεπτεμβρίου με τη Βασιλέως Γεωργίου το κτίσμα να καταλήγει διώροφο. Εξωτερικές επενδύσεις από μάρμαρο και μεταλλικές περσίδες ολοκληρώνουν την τελική εικόνα.

Το 2011 το Νέο Δημαρχείο απέσπασε πρώτο βραβείο (ένα από τρία ισότιμα) στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το «πιο φιλικό δημόσιο κτίριο», που προκήρυξε η Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων (U.I.A) στο συνέδριό της στο Τόκιο.

Εσωτερικά επικρατεί το βιομηχανικό στυλ με επαρκή φυσικό φωτισμό στους πάνω ορόφους. Οι τοίχοι σε πολλά σημεία είναι «γυμνοί» από επένδυση, επικρατώντας το γκρι χρώμα του τσιμέντου. Είναι διακοσμημένοι με αντίγραφα παλαιών φωτογραφιών της πόλης και πορτραίτα όλων των μέχρι πρότινος Δημάρχων της πόλης.

Υπάρχει επίσης και τρισδιάστατη μακέτα της πόλης όπου μπορεί κανείς εύκολα να εντοπίσει τα κυριότερα σημεία της πόλης.

Φθάσαμε μέχρι τη πόρτα της Αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου, ρωτήσαμε αν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε με τον Δήμαρχο αλλά τη στιγμή της επίσκεψής μας δεν ήταν διαθέσιμος.

Απεναντίας, στον προαύλιο χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου συναντήσαμε Υποψηφίους με τους οποίους είχαμε μια σύντομη συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι στον Δήμο. Ενημερωθήκαμε ότι πρώτη φορά σε Δημοτικές Εκλογές οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν ξεχωριστά για Κοινοτικούς Συμβούλους (εάν ένας Δήμος αποτελείται από επιμέρους Κοινότητες) και ξεχωριστά για Δημοτικούς Συμβούλους, οι οποίοι είναι και οι μόνοι σύμβουλοι που θα συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου στα Δημοτικά Συμβούλια.
Σε επόμενο άρθρο μας θα φιλοξενήσουμε συνέντευξη από ιδιαίτερα γνωστή Υποψήφια Σύμβουλο της Α’ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Αυτό πάντως που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση από την επίσκεψή μας στο κέντρο της πόλης ήταν η παντελής απουσία περιπτέρων υποψηφίων.
Ο Λευκός Πύργος
Η τελευταία μας στάση, πριν αποχαιρετίσουμε την πάντα γοητευτική Θεσσαλονίκη, δεν ήταν άλλη από το διαχρονικό σύμβολο της πόλης, τον Λευκό Πύργο.

Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης είναι οχυρωματικό έργο οθωμανικής κατασκευής του 15ου αιώνα (χτίστηκε πιθανόν μεταξύ 1450-70). Σήμερα θεωρείται χαρακτηριστικό μνημείο της Θεσσαλονίκης και είναι ό,τι έχει σωθεί από την κατεδαφισμένη οθωμανική οχύρωση της πόλης. Η σημερινή μορφή του πύργου αντικατέστησε βυζαντινή οχύρωση του 12ου αιώνα, για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως κατάλυμα φρουράς Γενιτσάρων και ως φυλακή θανατοποινιτών.


Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και είναι ένα από τα πιο γνωστά κτίσματα-σύμβολα πόλεων στην Ελλάδα. Έχει 6 ορόφους, 34 μέτρα ύψος και 70 μέτρα περίμετρο.


Από το 2008 στεγάζει μόνιμη έκθεση αφιερωμένη στην ιστορική διαδρομή της πόλης από την ίδρυση της μέχρι τη σύγχρονη εποχή μεταμορφώνοντας το εσωτερικό του Πύργου σε ένα από τα πιο πρωτότυπα Μουσεία που έχει δει ποτέ κανείς. Διαφορετικές θεματικές ενότητες σε κάθε όροφο που σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο. Η χρήση multimedia μέσων, (εικόνας, βίντεο και ήχου) σε συνδυασμό με διατηρητέα κειμήλια και το πέτρινο περιβάλλον μετατρέπουν την εμπειρία της επίσκεψης σε κάτι μοναδικό.



Αντίο Θεσσαλονίκη ή καλύτερα Εις το Επανιδείν!
Περνώντας μέσα από την καφετέρια και τα είδη αναμνηστικών δώρων του τελευταίου ορόφου, βγήκαμε στην οροφή του Πύργου. Όποιος βρεθεί εκεί, είναι σίγουρο πως καθώς θα κοιτάει την Θεσσαλονίκη από ψηλά θα σκέφτεται ότι πέρα από τα προβλήματα που κάθε μεγάλη πόλη έχει, η ομορφιά της είναι μοναδική. Είναι μια μεγάλη πόλη με κάτι παραπάνω από 325.000 κατοίκους. Παρόλα αυτά ο συνδυασμός της θάλασσας, το πράσινο των πλατειών, με τις επιλογές που μπορεί να σου προσφέρει μια μεγάλη πόλη είναι κάτι που κάνουν την Θεσσαλονίκη μοναδική. Εις το Επανιδείν λοιπόν!

Το 2ο Μέρος του “Ταξιδεύοντας με το Δήμοι.gr στη Θεσσαλονίκη” κάπου εδώ τελείωσε. Εάν δεν έχετε διαβάσει το 1ο Μέρος, μπορείτε να το κάνετε εδώ.