
Αποκλειστική συνέντευξη στο Δήμοι.gr και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Σπίνο της χρυσής πρωταθλήτριας στη κολύμβηση και Υπ.Κοινοτικής Συμβούλου στην Α’ Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, Κας Φωτεινής Κούβελα-Δάντση.
Κα Κούβελα-Δάντση είναι χαρά μας να σας φιλοξενούμε στο Δήμοι.gr. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω επισημαίνοντας, πως στην οικογένεια σας υπάρχουν από ό,τι φαίνεται 2 μεγάλες αγάπες, ο αθλητισμός και η πολιτική. Έχετε αναδειχθεί στο παρελθόν 3 φορές Χρυσή Πρωταθλήτρια Ελλάδας στην κολύμβηση, είστε Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και είστε παντρεμένη με τον Νίκο Κούβελα, γνωστό πρώην μπασκετμπολίστα του ΠΑΟΚ, γιο του τέως Δημάρχου Θεσσαλονίκης και πρ. Υπουργού, Σωτήρη Κούβελα. Ο αδερφός του συζύγου σας πάλι είναι νυν Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης και πρώην Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Εσείς είστε για πρώτη φορά Υποψήφια Σύμβουλος στην Α’ Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Τι είναι αυτό που τελικά σας έκανε να μεταβείτε από τον στίβο του αθλητισμού, στον στίβο της πολιτικής; Είναι η ευαισθησία για το Κοινό Καλό ή τελικά το «μικρόβιο» της πολιτικής είναι όντως μεταδοτικό;
Ο χώρος που βίωσα από μικρή ηλικία και πλέον υπηρετώ από τη θέση του Εκπαιδευτικού, είναι αυτός του Αθλητισμού. Σου διδάσκει την επιμονή, τη συνεργασία, το να κοπιάζεις ώσπου να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι αυτά είναι χαρακτηριστικά που θα χρησιμεύσουν σε οποιονδήποτε τίθεται στη διάθεση των συνδημοτών του για να προσφέρει εθελοντική εργασία.
Καθώς οι Κοινότητες είναι η μικρότερη κλίμακα Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, δεν θα χαρακτήριζα την ενασχόληση κάποιου σε αυτές ως αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «πολιτική», αλλά περισσότερο ως εκπροσώπηση των φίλων και γειτόνων του στην ανάδειξη των προβλημάτων και των αναγκών της περιοχής του.

Συζητώντας με φίλους τα θέματα της περιοχής μας, συνειδητοποίησα ότι η αναμονή προώθησης των προβλημάτων χωρίς τη συμβολή τους καθενός μας, στην καλύτερη περίπτωση σημαίνει μεγάλη καθυστέρηση για την επίλυσή τους. Πολλές φορές όμως μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα γίνουν καν γνωστά ή ότι κάπου τελικά θα «κολλήσουν».
Είμαι της άποψης ότι εάν θέλεις να γίνει κάτι για σένα, πρέπει κι εσύ να συνεισφέρεις στην προσπάθεια, αντί να παραπονιέσαι ή να περιμένεις.
Κατεβαίνετε Υποψήφια Κοινοτική Σύμβουλος με τον Συνδυασμό «Θεσσαλονίκη-Υπεύθυνα» με επικεφαλής τον Νίκο Ταχιάο, κατά πολλούς έναν άνθρωπο που είχε καταλυτικό ρόλο ως Δημοτικός Σύμβουλος και πρ. Αντιδήμαρχος, στο να γίνει πράξη ένα μεγάλο Project της πόλης, η «Νέα Παραλία». Τι άλλο είναι αυτό που σας ενέπνευσε να πορευτείτε μαζί του σε αυτή τη μάχη για τον σταυρό, ειδικά σε έναν Δήμο με συνολικά 19 υποψήφιους Δημάρχους;
Ο Νίκος Ταχιάος είναι ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλη εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος το 1986, θέση την οποία διατήρησε για 20 χρόνια. Κατά το διάστημα αυτό υπηρέτησε ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και αργότερα Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Ως ελεύθερος επαγγελματίας είχε ενεργό συμμετοχή στο Τεχνικό Επιμελητήριο, αλλά και σε Συμβούλια όπως το Χωροταξίας, Περιβάλλοντος, Πολεοδομικών θεμάτων κ.α.

Επομένως έχει μία σφαιρική γνώση των θεμάτων της πόλης μέσα από την τριβή του με αυτά, αλλά πάνω από όλα σχέδια για την επίλυσή τους, κάτι που θεωρώ και το πιο σημαντικό. Μου έκανε εντύπωση η γνώση των προβλημάτων της κάθε περιοχής ξεχωριστά, όταν τις επισκέπτονταν και συζητούσε με τους κατοίκους. Πιστεύω λοιπόν ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και τις απαιτήσεις αυτής της θέσης και γι’ αυτό θα είναι ο επόμενος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Εμείς ως διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης, επισκεφτήκαμε πρόσφατα την πόλη της Θεσσαλονίκης για ρεπορτάζ και διαπιστώσαμε πώς πίσω από την εικόνα μιας ευρωπαϊκής πόλης με σύγχρονα μέσα και καινοτομία βρίσκονται πολλές κλειστές πόρτες επιχειρήσεων, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στον δρόμο και γενικώς προβλήματα που δεν κάνουν τον Θεσσαλονικιό να αισθάνεται περήφανος. Εσάς, ποια είναι η θέση σας σχετικά με την τωρινή κατάσταση της πόλης;
Αν και η Θεσσαλονίκη προσπαθεί να κάνει βήματα μπροστά, η πραγματικότητα δεν της το επιτρέπει στο βαθμό τουλάχιστον που όλοι θα θέλαμε.

Όσο αφορά τα κλειστά μαγαζιά αυτό μάλλον έχει να κάνει με την κεντρική διακυβέρνηση της χώρας (Υπουργείο Οικονομικών, Ανάπτυξης κλπ.). Σίγουρα όμως αυτό δεν είναι μία καλή εικόνα για την πόλη, που προσπαθεί να είναι εξωστρεφής ιδίως στον τομέα του τουρισμού.
Οι άστεγοι συμπολίτες μας είναι μία πραγματικότητα που δυστυχώς βλέπουμε όλο και συχνότερα και μάλιστα σε κεντρικά σημεία της πόλης. Και λέω δυστυχώς όχι επειδή προσβάλλεται η «αισθητική» μας, αλλά επειδή είναι αδιανόητο λίγο πριν το 2020 να ζούμε καταστάσεις που είχαν ξεπεραστεί πριν από δεκαετίες.
Τα προβλήματα που αναφέρατε έχουν σαν κοινό παρονομαστή την οικονομική κρίση. Αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει, μπορεί όμως να αλλάξει η στάση μας ως άνθρωποι. Πολλές φορές θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά δεν ξέρουμε πώς. Ο Δήμος έχει για τους ανθρώπους αυτούς δομές όπως το ανοιχτό κέντρο ημέρας και το υπνωτήριο αστέγων, ενώ στην Α’ Κοινότητα βρίσκει κανείς τη δομή αλληλεγγύης «Χέρι με Χέρι». Ίσως κάτι στο οποίο να υστερούμε να είναι η ενημέρωση των πολιτών για τις υπηρεσίες αυτές.
Αυτό που με παρηγορεί είναι ότι ο εθελοντισμός έχει μία μεγάλη ανάπτυξη στις –δύσκολες αυτές- μέρες μας, γι’ αυτό θεωρώ καθήκον μας να ανταποκρινόμαστε σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Θα ήθελα πολύ εάν μου δοθεί η ευκαιρία να υπηρετήσω την Α’ Κοινότητα, να δημιουργήσουμε και άλλες τέτοιες δομές για την ανακούφιση των συνανθρώπων μας.
Στα πλαίσια της Υποψηφιότητάς σας βλέπουμε ότι έχετε αναρτήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με προτάσεις σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας. Ένας από αυτούς είναι και η ασφάλεια της πόλης. Η επιλογή της επιστροφής μιας μόνιμης παρουσίας αστυνομικών στις Γειτονιές -όπως αναφέρετε στο πρόγραμμα σας- πιστεύετε πως είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα της ασφάλειας;
Το πρόβλημα της ασφάλειας δεν είναι μονοδιάστατο, γι’ αυτό και δεν υπάρχει κάτι που αποτελεί από μόνο του λύση. Εάν υπήρχε, θα είχε ήδη εφαρμοστεί. Ο Αστυνομικός της γειτονιάς ήταν ένας θεσμός που έδινε το πλεονέκτημα αφενός της αμεσότερης πρόσβασης του πολίτη σε βοήθεια, αφετέρου της καλύτερης γνώσης του Αστυνομικού στα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.
Για οικονομικούς λόγους, αλλά και λόγω έλλειψης προσωπικού, έχουν μειωθεί οι περιπολίες όπως και η δυνατότητα ανταπόκρισης από πλευράς της αστυνομίας ακόμα και σε σοβαρές καταστάσεις. Αυτό σημαίνει όμως ότι πρέπει να δεχόμαστε αυτή την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας;

Ενδεικτικά, στην Κύπρο υπάρχει το Πρόγραμμα «Παρατηρητής της Γειτονιάς» το οποίο λειτουργεί από το Δήμο σε συνεργασία με την αστυνομία, στο οποίο οι πολίτες παρατηρούν και ενημερώνουν την Αστυνομία (χωρίς να παρεμβαίνουν) για ασυνήθιστες/ύποπτες/εγκληματικές δραστηριότητες που γίνονται στην περιοχή τους. Πρόσφατα, σε μία συγκλονιστική υπόθεση απαγωγής δύο δεκάχρονων αγοριών ακριβώς έξω από το σχολείο τους, η υπόθεση εξιχνιάστηκε τις πρώτες κρίσιμες ώρες από έναν γείτονα που συμμετείχε στο Πρόγραμμα.
Όταν το κράτος δεν μπορεί να μας παρέχει τα μέσα για ασφάλεια, ίσως η ενεργοποίηση του εθελοντισμού μας μέσω ενός οργανωμένου προγράμματος μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ τις συνθήκες ασφάλειάς μας.
Κλείνοντας αυτή η συνέντευξη και πριν σας ευχαριστήσουμε για τον χρόνο σας, τι άλλο θα θέλατε να πείτε στους Δημότες της Θεσσαλονίκης για την Υποψηφιότητά σας; Γιατί να σας εμπιστευθούν σε αυτές τις εκλογές, στηρίζοντάς σας με τη ψήφο τους;
Αυτή την ερώτηση νομίζω ότι πρέπει να την κάνει ο κάθε πολίτης στον εαυτό του, πριν επιλέξει ποιος θα τον εκπροσωπεί τα επόμενα 4 χρόνια. Ιδίως όσο πλησιάζουν οι εκλογές, ακούμε γύρω μας συνέχεια συζητήσεις σχετικά με το ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα ή πόσο καιρό παραμένον άλυτα. Η αναγνώριση των προβλημάτων είναι σίγουρα το πρώτο βήμα για την επίλυσή τους. Δεν ακούμε όμως προτάσεις σχετικά με αυτά.
Στην πρώτη μου επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση, εκτός από πολύ διάθεση έχω και αρκετές προτάσεις για προβλήματα που έχω επισημάνει και νομίζω ότι μας απασχολούν όλους μας όπως η καθαριότητα, η ασφάλεια, το παρκάρισμα, η έλλειψη χώρων πράσινου και αναψυχής, η αξιοποίηση των σχολείων μετά τα μαθήματα, το παραεμπόριο σε δημόσιους χώρους κ.α., που μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα https://www.facebook.com/FotiniDantsi.
Εύχομαι να μου δοθεί η δυνατότητα από τους συνδημότες μου να εισηγηθώ κάποιες από αυτές στο Συμβούλιο της Κοινότητάς μας, αλλά και εκείνες που οι ίδιοι θα μου προτείνουν!

Κα Κούβελα Δάντση ήταν χαρά μας να φιλοξενήσουμε τις απόψεις σας στο Δήμοι.gr, σας ευχόμαστε καλή Επιτυχία στον προεκλογικό σας Αγώνα! Η ιστοσελίδα μας είναι πάντα ανοιχτή προς όλους τους Υποψηφίους που θέλουν δημόσια να μοιραστούν τις απόψεις τους με τους Δημότες.
Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία !