
Μία πίτα που μυρίζει καλοκαίρι σε όποιο σημείο της Μήλου και αν βρεθείς
Η παραδοσιακή πίτα της Μήλου
Η καρπουζόπιτα συνηθίζεται να φτιάχνεται σε πολλά νησιά των Κυκλάδων. Θεωρείται όμως ότι ξεκίνησε από την Μήλο. Στην παρούσα εκδοχή θα μοιραστούμε μαζί σας την παραδοσιακή συνταγή της Καρπουζόπιτας Μήλου.
Τι χρειάζεσθε
Υλικά
- 1.200 γραμ. καρπούζι (ζυγισμένο χωρίς τη φλούδα)
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο και έξτρα για το άλειμμα του ταψιού (2-3 κ.σ.)
- 15 γεμάτες κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 100 γραμ. σουσάμι λευκό
- 1 κ.σ. κανέλα + 1/2 κ.σ. για την επιφάνεια
- 3 κ.σ. μαύρες σταφίδες ή 200-250 ml χοντροσπασμένα καρύδια (όχι σκόνη)
- 1 κ.σ. μέλι
- 3-5 κ.σ. ζάχαρη (ανάλογα με το καρπούζι και τη γεύση σας)

Εκτέλεση Συνταγής
Προετοιμασία
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180-190 C με αέρα.
- Ετοιμάζετε το καρπούζι: Aφαιρείτε τη φλούδα και τα εμφανή σπόρια. Το κόβετε σε φέτες και και αφαιρείτε τα υπόλοιπα σπόρια. Βάζετε τα κομμάτια σε μπολ και με το χέρι, τα σπάζετε-κόβετε σε μικρότερα, περί το 1 εκατ. το πολύ.
- Ετοιμάζετε την καρπουζόπιτα: Προσθέτετε στο καρπούζι τη ζάχαρη (όχι όλη απ’ την αρχή – κρατήστε 1 κ.σ.), το μέλι, το ελαιόλαδο και την 1 κ.σ. κανέλα. Ανακατεύετε πάντα καλά. Ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας ώστε τα υλικά να ενώνονται. Κρατήστε κι εδώ 2-3 κ.σ. (βλ. σημείωση). Βάζετε τα καρύδια ή τις σταφίδες, αν τα χρησιμοποιήσετε. Θα πρέπει να έχετε ένα μείγμα σαν χυλό, όχι πολύ πηχτό. Δοκιμάστε και διορθώστε την γλύκα του, χωρίς όμως υπερβολές.
Σημείωση: Αν βάλετε το 1 φλ. καρύδια, το αλεύρι που θα χρειαστεί θα είναι λιγότερο. Για να το ρυθμίσετε ανάλογα με τις επιλογές σας, αφήστε μερικές κουταλιές για το τέλος.



Ψήσιμο
- Λαδώνετε πολύ καλά το ταψί του φούρνου στη βάση και τα τοιχώματα. Πασπαλίζετε με το μισό σουσάμι και με κουτάλα αδειάζετε ομοιόμορφα το μείγμα. Το ύψος του δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1.5 εκατ.
- Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο σουσάμι και την κανέλα (1/2 κ.σ.).Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά, ελέγχοντας αν έχει ψηθεί η καρπουζόπιτα στις γωνίες και από κάτω. Αν όχι, αφήστε άλλα 4-5 λεπτά, ανάλογα και με τον φούρνο.
- Βγάλτε απ’ τον φούρνο και αφήστε την καρπουζόπιτα να κρυώσει κάπως (10-15 λεπτά) πριν την κόψετε σε κομμάτια, πρώτα κάθετα και οριζόντια, και μετά διαγώνια.

Σερβίρισμα
Δοκιμάστε την με τον καφέ ή το τσάι, στο πρωινό ή το απόγευμα. Η καρπουζόπιτα τρώγεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, όχι όμως ζεστή. Μια μπάλα παγωτό κάνει τον συνδυασμό δροσερό και προσθέτει γευστικούς πόντους.
Η συνταγή και οι φωτογραφίες προέρχονται από την ιστοσελίδα www.pandespani.com
