
Ο Εγκέλαδος χτύπησε την Αθήνα ξανά 20 χρόνια μετά, ευτυχώς χωρίς σοβαρές συνέπειες ή μήπως μπορεί να συμβεί κάτι πιο ανησυχητικό;
Σεισμός στη Αθήνα 20 χρόνια μετά
Στις 19 Ιουλίου 2019, στις 14:13 ο Εγκέλαδος χτύπησε την Αθήνα ξανά, σχεδόν 20 χρόνια ακριβώς από το μεσημέρι της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999 όπου 143 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 700 τραυματίστηκαν και 40.000 οικογένειες έμειναν άστεγες που προκάλεσε ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Αθήνα των 5,9 βαθμών Ρίχτερ με επίκεντρο στο ρήγμα της Πάρνηθας.
Ήταν ο Κύριος σεισμός;
Μένει να περάσουν τα πρώτα δύο 24ωρα για να αποκτήσουν τη βεβαιότητα οι επιστήμονες για το αν ήταν ή όχι ο κύριος σεισμός. Τα δεδομένα από τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής από το παρελθόν δείχνουν πως μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός, πράγμα που ευχόμαστε. Σίγουρα θα ακολουθούν για αρκετές μέρες ακόμη μετασεισμοί, που μπορεί να φθάνουν ή και να ξεπερνούν τα 4,5 ρίχτερ. Οι κάτοικοι των Αθηνών θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί και να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, όπως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προτείνει σε τέτοιες περιπτώσεις και μπορείτε να τις δείτε εδώ.
Ενεργοποιήθηκε ξανά το Ρήγμα της Πάρνηθας;
Όσον αφορά το επίκεντρο του σημερινού σεισμού, φαίνεται να προέρχεται αν όχι από το ίδιο Ρήγμα (μένει να φανεί τις επόμενες ώρες), σίγουρα από την εγγύτερη περιοχή του σεισμού του 1999. Τότε οι επιστήμονες έλεγαν ότι το συγκεκριμένο ρήγμα ενεργοποιείται κατά μέσο όρο ανά περίπου 300 χρόνια.
Το 1999 έγιναν 2 σεισμοί, όχι ένας!
Αυτό που πολύς κόσμος δεν ξέρει είναι ότι με βάση τη μελέτη δορυφορικών δεδομένων που εξετάζουν την παραμόρφωση καθ’ ύψος του εδάφους που επιβεβαιώθηκε αργότερα από σεισμολογική μελέτη και έγινε το 2008 αποδεκτή και από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο βρέθηκε ότι το 1999 ο σεισμός στην Αθήνα δεν ήταν ένας αλλά έγιναν δύο σεισμοί, μεγέθους 5,8 και 5,5 ρίχτερ, σε διαφορετικά ρήγματα και με διαφορά 3,5 δευτερολέπτων ο ένας από τον άλλο!

Τα ερωτήματα που γεννάει ο νέος σεισμός στην Αθήνα
- Το πρώτο από τα ερωτήματα που γεννώνται αυτή τη στιγμή είναι ότι αν ο σημερινός σεισμός προέρχεται από τα ίδια ρήγματα της Πάρνηθας τα οποία με βάση τους επιστήμονες δεν είναι λογικό να έχουν ενεργοποιηθεί ξανά τόσο σύντομα. Το ακόμη ίσως πιο ανησυχητικό είναι ότι τα Ρήγματα που “αναμένονται” τα τελευταία χρόνια να ενεργοποιηθούν ξανά (έχουν μία συχνότητα ενεργοποίησης περίπου τα 30-40 χρόνια) είναι τα ρήγματα του Κορινθιακού Κόλπου (Αλκυνονίδων) και της Αταλάντης στη Θήβα, τα οποία δίνουν σεισμούς που μπορεί να φτάσουν τα 6,7-6,8 Ρίχτερ. Τελευταία φορά που ενεργοποιήθηκαν ήταν στις 24 Φεβρουαρίου του 1981, στις Αλκυονίδες με τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ (38 χρόνια πριν).
- Το δεύτερο ερώτημα που προκύπτει δηλαδή είναι εάν ο σημερινός σεισμός των 5,1 Ρίχτερ υπάρχει περίπτωση να “επιταχύνει” την αναμενόμενη, ούτως ή άλλως εκδήλωση σεισμού από το προαναφερθέν σύστημα ρηγμάτων στις Αλκυονίδες…
Στο δρόμο για έγκαιρη και έγκυρη πρόγνωση
Οι επιστήμονες έχουν πολύ δουλειά να κάνουν το επόμενο διάστημα και σίγουρες απαντήσεις δύσκολα θα πάρουμε αφού δεν έχουν ακόμη καταφέρει να δημιουργήσουμε διεθνώς, ένα αξιόπιστο σύστημα πρόγνωσης σεισμών. Μόνο ενδείξεις υπάρχουν, οι οποίες δεν είναι αρκετές για έγκαιρη ενημέρωση του κόσμου και σίγουρα θα ήταν προτιμότερο να μην δημοσιοποιούνται γιατί πολλές φορές ο πανικός είναι πιο καταστροφικός από το ίδιο το φαινόμενο.
Διαβάστε περισσότερα νέα του Δήμου
Σχετικά Άρθρα
1 σχόλια για αυτήν την ανάρτηση
Αφήστε ένα σχόλιο Ακύρωση απάντησης
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.
Μετασεισμοί θα γίνονται ακόμη και 2 μήνες μετά και μπορεί να είναι της τάξεως ακόμη και των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σεισμοί μεγέθους 5,1 όπως ήταν αυτός που έγινε σήμερα στην Αθήνα, δύσκολα επηρεάζουν και ενεργοποιούν γειτονικά ρήγματα.