
Δοκιμάστε αυτή την υπέροχη -για Κυριακή μεσημέρι- συνταγή με χοιρινό κρέας με γέμιση γλυκού σύκου και την αψάδα μιας σάλτσας πορτοκαλιού
Η Προετοιμασία
Χρόνοι Προετοιμασίας
Χρειάζονται 20 λεπτά για την προετοιμασία και 1 ώρα περίπου για το ψήσιμο. Αν σας αγχώνει το εγκάρσιο κόψιμο του κρέατος, ζητήστε από τον χασάπη να σας το κόψει και να το κτυπήσει ελαφρά. Μπορείτε να ετοιμάσετε την γέμιση και να τυλίξετε-δέσετε το κρέας μέχρι και 2 μέρες νωρίτερα. Αφήστε το γεμιστό ρολό χοιρινό στο ψυγείο, καλά σκεπασμένο με μεμβράνη. Φέρτε το σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μισή ώρα πριν το ψήσιμο. Εύκολη συνταγή, που απαιτεί μόνο με λίγη προσοχή στο τύλιγμα.

Υλικά
Υλικά (για 8-10 άτομα)
1.4 -1.5 κιλό χοιρινό κρέας σε 1 κομμάτι, σπάλα ή μπριζόλα χωρίς κόκαλο κομμένο στη μέση (όχι μέχρι το τέλος) σαν βιβλίο, ανοιγμένο και πολύ ελαφρά χτυπημένο ώστε να έχετε ένα παραλληλόγραμμο σχήμα, με πάχος 1.5 εκατ. περίπου
Για τη γέμιση
2 μικρά κρεμμύδια ή 1 μεσαίο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
10 ξερά σύκα ψιλοκομμένα (βγάλτε το σκληρό κεντρικό σημείο τους)
1/2 φλ. σταφίδες
2 κ.σ. λεμόνι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
50-60 ml κονιάκ
13-15 πράσινες ελιές (βγάλτε το κουκούτσι) σε λεπτές ροδέλες
2 κ.γ. θυμάρι
4 κ.σ. ρόδι
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. αμύγδαλα φιλεταρισμένα
Για τη σάλτσα
400 ml χυμό πορτοκάλι (μπορείτε και έτοιμο φυσικό χυμό)
1 κ.γ. βούτυρο (προαιρετικά)
1 ντομάτα ολόκληρη
αλάτι, πιπέρι
Για το τηγανητό σέλινο και το γαρνίρισμα
24-30 φύλλα σέλινου
λάδι για τηγάνισμα
μερικούς σπόρους ροδιού

Μαγείρεμα
Ετοιμασία Γέμισης
Μαρινάρετε τα κομμένα σύκα και τις σταφίδες στο κονιάκ για τουλάχιστον 2 ώρες ή όλο το βράδυ. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς C. Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, να μαραθεί χωρίς να αλλάξει χρώμα. Προσθέτετε τα σύκα, τις σταφίδες και τις ελιές, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά. Ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, αλάτι και πιπέρι.
Τύλιγμα Ρολού
Απλώνετε ομοιόμορφα την γέμιση πάνω στο κρέας και ρολάρετε προσεκτικά. Κρατώντας στη θέση του το ρολό με οδοντογλυφίδες, το δένετε σφιχτά με σπάγκο κουζίνας. Το μεταφέρετε σε ταψί (ελαφρώς βουτυρωμένο, προαιρετικά), αλατοπιπερώνετε εξωτερικά και προσθέτετε την πορτοκαλάδα. Τρυπάτε μερικές φορές την ντομάτα με πιρούνι και την βάζετε ολόκληρη στην άκρη του σκεύους ώστε όσο το χοιρινό ψήνεται, αυτή να βγάλει μέσα στη σάλτσα τους χυμούς της. Το γεμιστό ρολό χοιρινό είναι έτοιμο για ψήσιμο.

Ψήσιμο
Σκεπάζετε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά. Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 30-35 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο). Βγάζετε το ταψί απ’ το φούρνο, μεταφέρετε το κρέας σε επιφάνεια κοπής και το σκεπάζετε με το αλουμινόχαρτο, αφήνοντάς το εκεί 10-15 λεπτά να ξεκουραστεί. Με πολύ κοφτερό μαχαίρι το κόβετε σε φέτες.
Σημείωση: Η σάλτσα δεν βγαίνει και δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα πυκνή. Αν ωστόσο την προτιμάτε πυκνότερη, δέστε την βράζοντάς την χωριστά για 1 λεπτό (απ’ το σημείο βρασμού) αφού της έχετε προσθέσει 1 κ.γ. νισεστέ/κορν φλάουερ αραιωμένο σε 2 κ.γ. νερό.

Για το Σέλινο
Κάψτε το λάδι στο τηγάνι και ρίχξτε για 10 δευτερόλεπτα τα φύλλα του σέλινου, ίσα να κάνουν κρατς στο δόντι. Βγάλτε τα σε χαρτί κουζίνας.
Σερβίρισμα
Σε μια πιατέλα ή πιάτα απαραιτήτως ζεστά, με το τηγανητό σέλινο, φρέσκους σπόρους ροδιού για χρώμα, και δυο κουταλιές από την πορτοκαλένια σάλτσα. Συνοδέψτε τις φέτες από το χοιρινό γεμιστό ρολό με ανάμικτο ρύζι (μαύρο και καστανό) ή πουρέ πατάτας. Φέρτε στο τραπέζι τον μύλο του πιπεριού.
Καλή σας όρεξη!
Η συνταγή αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα www.pandespani.com
Διαβάστε περισσότερα νέα του Δήμου
