
Δοκιμάστε μία από τις πιο δημοφιλείς πίτες της χώρας μας, τη παραδοσιακή κρεατόπιτα στη πιο χορταστική ίσως εκδοχή της
Ελλάδα ίσον πίτες
Αν για κάτι φημίζεται η χώρα μας, ως προς τη τοπική γαστρονομία είναι η μεγάλη ποικιλία από πίτες που φτιάχνονται ανά τους αιώνες, σε κάθε Γωνιά της Ελλάδας. Ένα από τα πιο δημοφιλή είδη πιτών είναι και η κρεατόπιτα, παραλλαγές της οποίας επίσης υπάρχουν πολλές συνήθως με γέμιση αρνιού, ή μοσχαριού. Παραδοσιακή κρεατόπιτα για παράδειγμα συνηθίζουν να φτιάχνουν στη Κεφαλλονιά, στην Ήπειρο τη παραμονή της Πρωτοχρονιάς , στη Θάσο μόλις πιάσουν τα πρώτα κρύα του Φθινοπώρου, στη Κοζάνη, στη Μυτιλήνη αλλά και αλλού.
Τα Υλικά:
Για την παρασκευή της συγκεκριμένης εκδοχής κρεατόπιτας θα χρειαστείτε:
Για την Γέμιση:
- 800 γρ. μοσχαρίσιο κρέας – ελιά κομμένο σε κυβάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 αυγά
- 500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους ψιλοκομμένα
- 100 γρ. φέτα
- 60 ml ελαιόλαδο
- 80 γρ. ρύζι νυχάκι
- 20 γρ. αλάτι
- 5 γρ. πιπέρι
- 2 γρ. κανέλα τριμμένη
- 3 ώριμες τομάτες τριμμένες
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για το Φύλλο:
- 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 ml λευκό αρετσίνωτο κρασί
- 100 ml χλιαρό νερό
- 1 αυγό
- 5 γρ. αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
Για το άνοιγμα του φύλλου
- Για την παρασκευή του φύλλου, αναμειγνύουμε τα υλικά, ζυμώνουμε και στην συνέχεια αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για δύο ώρες.
- Στη συνέχεια ανοίγουμε προσεκτικά, με τον πλάστη 2 φύλλα.
Για τη συνέχεια της πίτας
- Σε μια μεγάλη λεκάνη χτυπάμε τα 2 αυγά με το σύρμα και προσθέτουμε το κρέας, τα μανιτάρια, τον μαϊντανό, την κανέλλα, το αλάτι, το πιπέρι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τις τομάτες, το ελαιόλαδο, την φέτα και το ρύζι και τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο τον πάτο ενός ταψιού, στρώνουμε το φύλλο και απλώνουμε το μείγμα.
- Από πάνω απλώνουμε το δεύτερο φύλλο. Αλείφουμε με λάδι τις άκρες για να κολλήσουν τα φύλλα καθώς και όλη την επιφάνεια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά και μετά στους 180 βαθμούς για άλλα 15 λεπτά.
Καλή Επιτυχία!
Η συνταγή αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα mothersblog.gr .
Διαβάστε περισσότερα νέα του Δήμου

Χριστουγεννιάτικη Σαλάτα για το Γιορτινό τραπέζι (Συνταγή)
1 Δεκεμβρίου 2023από Συντάκτης

Λίμνη Υλίκη: Η εντυπωσιακή λίμνη που απέχει μόνο μια ώρα από την Αθήνα
23 Νοεμβρίου 2023από Vasia