
Μετά από 3 χρόνια προσπαθειών το ΕΜΠ και ο Δήμος Χαλανδρίου κατάφεραν να παράξουν βιοκαύσιμο από τα απόβλητα της κουζίνας μας
Βιοαέριο για καύσιμο στο Χαλάνδρι
Ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κατάφερε, μετά από τρία χρόνια προσπαθειών και πειραμάτων, να κινήσει για πρώτη φορά την Τετάρτη απορριμματοφόρο με βιοκαύσιμο και συγκεκριμένα βιοαέριο, το οποίο παράχθηκε από υπολείμματα τροφών Δημοτών της πόλης.
Το Πρόγραμμα Horizon 2020
Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του Horizon 2020, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Χαλανδρίου, πόλεις της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και 17 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα.
Οι δηλώσεις του Δημάρχου
Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, σύμφωνα με όσα είπε στο News 24/7, το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016 και περιλαμβάνει τη συλλογή αποβλήτων σε ειδικό κάδο. Εξήγησε πως: “Μαζεύουμε το απόβλητο της κουζίνας. Στη συνέχεια αυτό ξεραίνεται, τεμαχίζεται και από αυτό παράγονται 8 διαφορετικά είδη καυσίμου, σε συνεργασία με τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου”.
Στο πιλοτικό πρόγραμμα συμμετείχαν εθελοντικά 250 οικογένειες, οι οποίες προμηθεύτηκαν ειδικό κάδο όπου έριχναν όλα τα απορρίμματα που παράγονται στην κουζίνα κάθε σπιτιού.
“Ο εθελοντής έχει αποκλειστική πρόσβαση με κλειδί στον κάδο” εξηγεί ο κ. Ρούσσος. “Στη συνέχεια συλλέγουμε το προϊόν που περιέχει ο κάδος, το αποξηραίνουμε και το τεμαχίζουμε σε δική μας εγκατάσταση. Κατόπιν παράγεται ένα άοσμο προϊόν που μπορεί να διατηρηθεί για 12 μήνες αναλλοίωτο. Στην πραγματικότητα αφαιρείται η υγρασία από αυτό και μειώνεται ο όγκος του. Από το τελικό προϊόν έχουν παραχθεί 8 είδη καυσίμων, μεταξύ των οποίων και πέλετ αλλά και το βιοαέριο, που είναι η πιο εξελιγμένη μορφή αξιοποίησής του και το οποίο δοκιμάστηκε επιτυχώς την Τετάρτη με την κίνηση του απορριμματοφόρου”.
“Η αξιοποίηση είναι πρωτοποριακή και και το πρόγραμμα βραβεύτηκε 2 φορές ως καινοτόμα τεχνολογία. Θα παράξει ένα αποτέλεσμα που θα κατοχυρώσει πατέντα για τον Δήμο Χαλανδρίου που συμμετέχει στο πρόγραμμα” τονίζει ο κ. Ρούσσος.
Χρηματοδότηση ύψους 450.000 ευρώ
Το πρόγραμμα έχει συνολική διάρκεια 40 μήνες και η χρηματοδότηση του δήμου είναι 450.000 ευρώ, με τα οποία αγοράστηκαν τα δύο ειδικά απορριμματοφόρα.
Διαβάστε περισσότερα νέα του Δήμου
