
Δοκιμάστε και εσείς τη Καρδιτσιώτικη συνταγή για μια νόστιμη, σιροπιαστή καρυδόπιτα με σπιτική λευκή κρέμα
Το παραδοσιακό γλυκό της Καρδίτσας
Στη Καρδίτσα και στα γύρω χωριά μπορεί να την ακούσετε ως “σπάτουλα“, “κοφτή”, “πουτίγκα”. Στη πραγματικότητα πρόκειται για μία σωστά σιροπιασμένη και αρωματισμένη καρυδόπιτα με μια πεντανόστιμη κρέμα, τόσο ρευστή, όσο χρειάζεται.
Το συγκεκριμένο γλυκό έχει τη τιμητική του στον Δήμο Καρδίτσας και στα πέριξ χωριά, κυρίως τις γιορτινές μέρες, όπως το Πάσχα, σε αρραβώνες, σε ονομαστικές γιορτές κλπ.
Πάμε να δούμε όμως, πως ακριβώς φτιάχνεται η “Σπάτουλα“, η παραδοσιακή πουτίγκα της Καρδίτσας:
Η Συνταγή
Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 45 λεπτά
Ποσότητα: 6-8 άτομα
Υλικά
Για την καρυδόπιτα:
- 120 γρ. καρυδόψιχα
- 100 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. αλεύρι φαριναπ
- 25 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- 4 μεγάλα αυγά
- 1½ κουταλάκι του γλυκούς κανέλα
- ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
- ½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα από λεμόνι και πορτοκάλι
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κάψουλα βανιλλίνη
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Για το σιρόπι:
- 300 γρ. ζάχαρη
- 350 ml. νερό
- 1 ξυλάκι κανέλα
Για την κρέμα:
- 700 ml. γάλα
- 110 γρ. ζάχαρη
- 2 κρόκους αυγών
- 20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 30 γρ. κόρν φλάουρ
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 1 κάψουλα βανιλίνη (βανίλια σε σκόνη)
Για το σερβίρισμα:
- Καρυδόψιχα
- Κανέλα

Εκτέλεση
Για την καρυδόπιτα:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175° C, βουτυρώνουμε τη φόρμα του κέικ ή το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε για να ψήσουμε την καρυδόπιτα.
- Σ΄ενα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη φρυγανιά, την καρυδόψιχα και τα μπαχαρικά. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά για 1 λεπτό και κατόπιν προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια, συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά μέχρι ν΄αφρατέψουν σαν κρέμα. Σταματάμε το χτύπημα και με μια σπάτουλα ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις το μείγμα με το καρύδι.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στους 175° C για 45 λεπτά.Όσο ψήνεται η καρυδόπιτα ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά του για 3-4 λεπτά. Μόλις ψηθεί η καρυδόπιτα τη σιροπιάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα:
- Σε ένα μπωλ χτυπάμε με σύρμα ένα φλυτζάνι από το γάλα, τους κρόκους, το κόρν φλάουρ, το αλεύρι, τη βανίλια και τη ζάχαρη.
- Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα να ζεσταθεί ελαφρά και προσθέτουμε το μείγμα αυγών, ανακατεύουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο, σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε να κρυώσει.
Για το σερβίρισμα:
Σε μια πιατέλα ξεφορμάρουμε την καρυδόπιτα, περιχύνουμε με την κρέμα, πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα και λίγη κανέλα. Η πουτίγκα διατηρείται στο ψυγείο.

Συμβουλές:
- Αν σας αρέσει η σοκολάτα μπορείτε να προσθέσετε και 50 γρ. τρούφα στην καρυδόπιτα ή 30 γρ. κακάο.
- Μπορείτε επίσης να αρωματίσετε το σιρόπι με πορτοκάλι και λεμόνι.
- Η ποσότητα της συγκεκριμένης συνταγής αφορά μια μεγάλη φόρμα του κέικ.
Η Συνταγή για την “Σπάτουλα” και οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν αρχικά στην ιστοσελίδα funkycook.gr και ανήκουν στην Εύα Μονόχαρη. Επισκεφτείτε το BLOG της ιστοσελίδας μας στην Κατηγορία “Περί Γεύσεων” και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!
Το TIP της Ημέρας!
Μαγειρέψτε τα αγαπημένα σας πιάτα, χρησιμοποιώντας κάθε φορά τα κατάλληλα σκεύη , για λιγότερο κόπο και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα! Σερβίρετε και η διαφορά στο τραπέζι θα σας κάνει να χαμογελάσετε..
Διαβάστε περισσότερα νέα του Δήμου
