
Διαβάστε μια εύκολη συνταγή για τις Κρητικές αγνόπιτες με αγνά υλικά για μικρούς και μεγάλους
Το χορταστικό σνακ από την Κρήτη
Όλοι θέλουμε κάποια στιγμή ένα γρήγορο σνακ για να μας χορτάσει και πόσο μάλλον τώρα που τα σχολεία άνοιξαν και σκεφτόμαστε τι θα δώσουμε στα παιδιά κάθε μέρα για να πάρουν μαζί τους. Οι Κρητικές αγνόπιτες είναι η ιδανική επιλογή για κάτι απλό, νόστιμο και συνάμα χορταστικό για όλους.
Υλικά
- 500γρ. αλεύρι σκληρό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 200γρ. γιαούρτι
- 100γρ. νερό
- 50ml ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- ½ κουταλάκι αλάτι
- Γέμιση
- 400γρ. γαλένι (κρεμώδες τυρί)
- 150γρ. γαλόπουλα
- Πιπέρι άσπρο
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και 100γρ. από το αλεύρι, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για μισή ώρα να φουσκώσει.
- Αφού φουσκώσει ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και τέλος το αλεύρι και ανακατεύουμε. Θα πρέπει να έχουμε μια ζύμη που κολλάει και αφήνουμε ξανά να φουσκώσει.
- Κόβουμε τη γαλοπούλα σε μικρά κομμάτια και αναμειγνύουμε με το γαλένι, προσθέτουμε λίγο άσπρο πιπέρι.
- Λαδώνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε μικρές μπάλες από το ζυμάρι, ανοίγουμε λίγο με τα χέρια μας και βάζουμε στη μέση μια κουταλιά από τη γέμιση. Κλείνουμε τη γέμιση μέσα στο ζυμάρι και δημιουργούμε ξανά μια μπάλα, πιέζουμε απαλά με τα χέρια μας μεχρι να γίνει ένα πατάκι. Απλώνουμε τις αγνόπιτες σε μια αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να τελειώσουμε.
- Τηγανίζουμε σε αρκετό ελαιόλαδο και από τις δυο πλευρές μέχρι να χρυσίσουν.
Καλή επιτυχία!

Η συνταγή και οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν αρχικά στην ιστοσελίδα www.kritikes-geuseis.gr .