
Διαβάστε για την παραδοσιακή συνταγή της Ελληνικής γιαουρτόπιτας, ενός κατά βάση Στερεοελλαδίτικου γλυκού
Γιαουρτόπιτα, ένα παραδοσιακό γλυκό φούρνου
Οι πιο πολλοί από εμάς, φανταζόμαστε ίσως τη γιαουρτόπιτα, ως ένα λευκό κατά βάση γλυκό που θα περιέχει κάποιου είδους κρέμα. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική αφού το συγκεκριμένο γλυκό μοιάζει περισσότερο με ένα αρκετά αφράτο κέικ, με μια χαρακτηριστική χρυσαφί εμφάνιση και αποτελεί ένα σπιτικό γλυκό που συνηθίζεται να φτιάχνεται σε Δήμους κυρίως της Στερεάς Ελλάδας σε γιορτές ή για το Κυριακάτικο τραπέζι.
Ας δούμε λοιπόν ποιά Υλικά χρειάζονται και ποιά η διαδικασία για να παρασκευάσει κανείς την Παραδοσιακή γιαουρτόπιτα.
Υλικά
Για το μείγμα
- 3 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 1 φλ. τσαγιού βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλ. τσαγιού γιαούρτι πλήρες
- 4 αυγά
- 1 καψουλίτσα βανίλια
- ελάχιστο αλάτι
Για το σιρόπι
- 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλ. τσαγιού νερό
- 1/2 κ.σ. χυμός λεμονιού ή φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
- Κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το μπέϊκιν πάουντέρ και τη σόδα και βάζετε το βούτυρο σε μεγάλο μπολ του μίξερ.
- Χτυπάτε το βούτυρο μόνο του σε μεγάλη ταχύτητα για 2′.
- Στη συνέχεια προσθέτετε σταδιακά τη ζάχαρη, τη βανίλια, ελάχιστο αλάτι, ένα ένα τα κροκάδια των αυγών και τα χτυπάτε για 3-4′.
- Κατεβάζετε τη ταχύτητα του μίξερ στο 1 και ρίχνετε διαδοχικά λίγο αλεύρι, λόγο γιαούρτι και επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσουν. Όταν ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά και το μείγμα γίνει λείο, σταματάτε το μίξερ και βάζετε σε άλλο μπολ τα ασπράδια των αυγών. Τα χτυπάτε στο μίξερ μέχρι να έχετε μια πηχτή μαρέγκα.
- Ρίχνετε τη μαρέγκα στο μείγμα της γιαουρτόπιτας και το ανακατεύετε πολύ απαλά από κάτω προς τα πάνω με το χέρι με τη βοήθεια μιας μαρίζ ή με μια σπάτουλα.
- Το βάζετε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι Νο. 28, βάζετε το γλυκό σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο και το ψήνετε για 45 λεπτά.
- Για το σιρόπι: Βράζετε τα 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη στο 1 φλ. τσαγιού νερό με το λεμόνι και όταν το γλυκό κρυώσει το περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι
Tip: Μπορείτε να πασπαλίσετε την επιφάνεια του γλυκού, αφότου κρυώσει με τριμμένη ινδική καρύδα για ακόμη μεγαλύτερη γεύση. Σερβίρεται προαιρετικά με γλυκό του κουταλιού, σαντιγύ ή παγωτό.
Καλή Επιτυχία!
Η συνταγή αναρτήθηκε αρχικώς στην ιστοσελίδα www.forwoman.gr
Διαβάστε περισσότερα νέα του Δήμου

Νηστίσιμη μερέντα για τους Vegan λάτρεις της σοκολάτας (Συνταγή)
Σχετικά Άρθρα
1 σχόλια για αυτήν την ανάρτηση
Αφήστε ένα σχόλιο Ακύρωση απάντησης
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.
Δεν μου βγήκε καθολου καλή..