
Διαβάστε για την “ανάποδη” μηλόπιτα, μια πανεύκολη και οικονομική συνταγή με φρούτα εποχής
350.000 τόνοι Ελληνικά μήλα ετησίως
Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε μια ελληνική, παραδοσιακή συνταγή για μια “ανάποδη” μηλόπιτα, φτιαγμένη από Ελληνικά μήλα εποχής. Μέχρι το 1940 η παραγωγή μήλων στην Ελλάδα ήταν πολύ μικρή. Σήμερα η καλλιεργούμενη έκταση είναι περίπου 150.000 στρέμματα και η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 350.000 τόνους, αποτελώντας τη δεύτερη σπουδαιότερη καλλιέργεια από τα φυλλοβόλα οπωροφόρα μετά τη ροδακινιά.
2.000 ποικιλίες μήλων
Παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 2.000 ποικιλίες μήλων. Στην Ελλάδα επικρατούν οι ποικιλίες της ομάδας Red Delicious, μεταξύ των οποίων είναι η Golden Delicious (μπανανόμηλα), Red Chief, Gala, Fugi, Pink Lady, Granny Smith κ.ά.
Ελληνικά μήλα Π.Ο.Π.
Στην Ελλάδα υπάρχουν περιοχές όπου παράγονται μήλα με το ευρωπαϊκό σύστημα της Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευμένης Γεωγραφικης Ένδειξης (ΠΓΕ). Αυτά είναι τα “Μήλα Ζαγοράς Πηλίου“, τα “Μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως“ και τα “Μήλα Καστοριάς“ .
Η Συνταγή
Πάμε λοιπόν να δούμε μια πεντανόστιμη Συνταγή για μηλόπιτα από φρέσκα Ελληνικά μήλα.
Υλικά
- 1½ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 125 γραμμ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 4 αυγά
- 1 λεμόνι (ξύσμα)
- 3 κ.σ. κονιάκ
- 1/2 φλ. τσαγιού γάλα
- 5 μήλα καθαρισμένα, ξεσποριασμένα και κομμένα σε ροδέλες ή σε μισοφέγγαρα
- 1 φλ. τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα
- 1/2 φλ. τσαγιού σταφίδα μαύρη
- 1 κ.σ. κανέλα
- 1 κ.γ. γαρίφαλο
- 2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1/2 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C για 15 λεπτά.
- Βάζετε σε ένα ταψάκι τις δύο κουταλιές βούτυρο και το λιώνετε στο φούρνο για 2-3 λεπτά.
- Στρώνετε τα μήλα στο ταψί καλύπτοντάς το ολόκληρο και πασπαλίζετε με το ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη, την κανέλα, τα καρύδια και τις σταφίδες.
- Βάζετε το ταψάκι ξανά στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά.
- Κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε το μπέικιν πάουντερ.
- Βάζετε σε ένα μπολ τα 125 γρ. βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάτε μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε τους κρόκους από τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού, το κονιάκ και το γάλα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.
- Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ρίχνετε τη μαρέγκα στο μπολ με το μίγμα και διπλώνετε απαλά. Προσθέτετε λίγο λίγο το αλεύρι που κοσκινίσατε προηγουμένως. Ανακατεύετε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει μια λεία ζύμη όπως το κέικ.
- Ρίχνετε τη ζύμη πάνω στα μήλα.
- Ψήνετε για 1 ώρα στους 180°C και όταν η μηλόπιτα είναι έτοιμη, την αναποδογυρίζετε για να έρθουν τα μήλα από πάνω.
Καλή Επιτυχία!
Η συνταγή αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα www.webkorinthos.gr .
Διαβάστε περισσότερα νέα του Δήμου
