
Διαβάστε μια παραδοσιακή συνταγή για Λυρόπιτα από την Νέα Αρτάκη Χαλκίδας
Μια μικρασιάτικη συνταγή για Λυρόπιτα
Η γλυκιά κολοκυθόπιτα ή αλλιώς λυρόπιτα, φτιάχνεται από το πορτοκαλί, γλυκό κολοκύθι, τη λεγόμενη λύρα, εξ ού και το όνομα της. Συνηθίζεται να φτιάχνεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, και περίφημες λυρόπιτες είναι της Πάρου αλλά και της Εύβοιας. Στην περίπτωση μας, θα σας κάνουμε γνωστή μια παραδοσιακή, Μικρασιάτικη συνταγή από την Νέα Αρτάκη, του Δήμου Χαλκίδας.
Η Συνταγή
Υλικά
- 3 κιλά αλεύρι για φύλλο
- 1 κολοκύθα μεγάλη- λύρα (5-6 κιλά)
- 250 γρ.ρύζι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- πολύ λίγο δυόσμο
- 2 κιλά ζάχαρη
- αλάτι,πιπέρι
- 1κ.σ. κανέλα
- 2 φλυτζ.τσαγιού λάδι (για το τσιγάρισμα)
Εκτέλεση
- Τρίβουμε το κολοκύθι σε χοντρό τρίφτη και το ρίχνουμε σε μια λεκάνη.
- Προσθέτουμε το τσιγαρισμένο κρεμμύδι ,το δυόσμο, το ρύζι, πιπέρι, αλάτι, την ζάχαρη και την κανέλα και τα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσουν.
- Όταν λιώσουν σουρώνουμε το μείγμα βάζοντας το ζουμί σε ένα σκεύος,για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
- Ζυμώνουμε το αλεύρι με λίγο λάδι, αλάτι και νερό και μετά ανοίγουμε τα φύλλα.
- Κόβουμε τα φύλλα λουρίδες 10 εκ. χ 20 εκ. και λαδώνουμε ένα-ένα κομμάτι και ρίχνουμε από δύο κ.σ. μείγμα και τυλίγουμε κυκλικά.
- Τοποθετούμε τα κομμάτια σε λαδωμένο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο και φουρνίζουμε το ταψί σε φούρνο με θερμοκρασία 200 βαθμών κελσίου.
- Όταν η κολοκυθόπιτα είναι μισοψημένη,την περιχύνουμε με δύο κουτάλες ζωμό (από εκείνο που σουρώσαμε τα υλικά).
- Ψήνουμε περίπου για 1 ώρα.
Tip: Μπορείτε, αν δεν θέλετε να ανοίξετε δικό σας φύλλο, να χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο χωριάτικο του εμπορίου.
Καλή Επιτυχία!
Η συνταγή αναρτήθηκε αρχικώς στην ιστοσελίδα www.daddy-cool.gr.
Διαβάστε περισσότερα νέα του Δήμου

Ράλλυ Ακρόπολις: Το “Ράλλυ των Θεών” επιστρέφει!
30 Μαρτίου 2021από Συντάκτης