
Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες αχλαδιών αλλά μία είναι ιδανική για σπιτικό γλυκό του κουταλιού, διαβάστε τη Συνταγή
Αχλάδι το φρούτο με άρωμα και γεύση Φθινοπώρου
Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες αχλαδιών. Στην Ελλάδα οι κυριότερες είναι η κρυστάλλια που το βάρος του κάθε αχλαδιού είναι από 100-130 γραμμάρια. Το χρώμα τους είναι κιτρινοπράσινο και η σάρκα τους λευκή. Συνήθως είναι η ποικιλία που αν δεν την απολαύσετε ως φρούτο, τότε μπορείτε να την κάνετε μαρμελάδα, κομπόστα ή φυσικά γλυκό του κουταλιού αχλάδι.
Επίσης παράγουμε και τις περίφημες κοντούλες, με μέτριου μεγέθους καρπό 60-90 γραμμαρίων. Έχουν ελαφρύ πράσινο χρώμα εξωτερικά, με θαυμάσιο άρωμα και γεύση. Δεν βρίσκονται εύκολα στις αγορές και η τιμή τους είναι λίγο τσουχτερή. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στη μεταφορά τους.
Τα βουτυράτα, με χρώμα κιτρινωπό εξωτερικά, αρκετά μεγάλα αχλάδια 120-160 γραμμάρια βάρος. Η σάρκα τους είναι μαλακή και η γεύση τους γλυκιά ελαφρώς βουτυράτη.
Στην Ελλάδα η συστηματική καλλιέργεια της αχλαδιάς γίνεται κυρίως στη Μακεδονία (περίπου το 40% της εγχώριας παραγωγής) ,στην Πελοπόννησο (το 27% της παραγωγής) στη Δυτική Στερεά και στη Θεσσαλία.
Οι κυριότερες ποικιλίες στην Ελλάδα
- Κρυστάλλι, που καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία και στη Βόρεια Πελοπόννησο. Φημίζονται τα κρυστάλλια Τυρνάβου (Δήμος Τυρνάβου)
- Κοντούλα, η αχλαδιά με τα πιο νόστιμα και ακριβά αχλάδια, εξαιρετικής ποιότητας αλλά και αρκετά ευαίσθητη. Καλλιεργείται στη δυτική Πελοπόννησο.
- Βουτυράτη, καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία και Θεσσαλία.
- Δουκέσσα, με τους μικρούς νόστιμους καρπούς καλλιεργείται στη Μακεδονία.

Η Συνταγή για γλυκό του κουταλιού
Ας δούμε τώρα πως μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό γλυκό του κουταλιού αχλάδι, χρησιμοποιώντας την ποικιλία κρυστάλλια.
Υλικά
- 1.300 γραμμάρια αχλάδια
- χυμός ενός λεμονιού
- 3 κούπες του καφέ νερό
- 1.300 γραμμάρια ζάχαρη
- τη φλούδα από 1/2 λεμόνι ή πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
- 240 γραμμάρια γλυκόζη ή χυμό από 1/2 λεμόνι
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τα αχλάδια και, εάν είναι μεγάλα χωρίστε τα στη μέση. Αν είναι μικρά, τα αφήνετε ολόκληρα ώστε να μη διαλυθούν κατά το βράσιμο κι αφαιρείτε τα κουκούτσια από το αντίθετο μέρος του κοτσανιού.Ρίχνετε τα αχλάδια μέσα στο νερό, περιλούζοντας τα με το χυμό 1 λεμονιού, ώστε να μην μαυρίσουν.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε τα 3 φλιτζάνια νερό. Όταν αρχίσει να βράζει το νερό, στραγγίζετε τα αχλάδια από το νερό με το λεμόνι και τα ρίχνετε μέσα.Τα αφήνετε να σιγοβράσουν, σκεπασμένα, για 10 λεπτά.
- Προσθέστε τη ζάχαρη κι αν θέλετε τη φλούδα μισού λεμονιού ή πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, ώστε το γλυκό αχλάδι να πάρει ένα ανοιχτό πράσινο χρώμα.
- Αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά, κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να σταθούν 24 ώρες.
- Κατόπιν προσθέτετε τη γλυκόζη ή το χυμό μισού λεμονιού και βράζετε το γλυκό έως ότου δέσει. Αποστειρώνετε γυάλινα βαζάκια και τα γεμίζετε με το γλυκό αχλάδι.
- Αφήνετε λίγο να κάτσει και σερβίρετε!
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή και η φωτογραφία αναρτήθηκαν αρχικά στην ιστοσελίδα www.cookpad.com .