
Διαβάστε για την ιστορία του κουσκουσέ καθώς και μια πεντανόστιμη συνταγή για να τον απολαύσετε στο Κυριακάτικο τραπέζι σας
Κουσκουσές ο παραδοσιακός
Ο κουσκουσές είναι ένα είδος ζυμαρικού (και όχι πληγούρι όπως πολλοί νομίζουν) που φτιάχνεται κυρίως σε χωριά της Ηλείας (Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ.α) και στη γύρω περιοχή. Τον κουσκουσέ τον έφτιαχναν οι πρόγονοί μας, τον φτιάχνουν ακόμα και σήμερα κάποιες νοικοκυρές, αλλά είναι αμφίβολο αν θα συνεχίζεται να φτιάχνεται για πολύ καιρό ακόμα, τουλάχιστον με τον παραδοσιακό, σπιτικό τρόπο.
Τα υλικά για σπιτική παρασκευή
Για να φτιάξει η νοικοκυρά τον κουσκουσέ μιας χρονιάς χρειάζεται 1 κιλό γάλα (παλιά έβαζαν πρόβειο ή γιδίσιο το οποίο παρήγαγαν άφθονο οι οικογένειες, σήμερα βάζουν φρέσκο αγελαδινό), 50 αυγά, 1,5 κιλό ρύζι (κάποιες νοικοκυρές μπορεί να βάλουν πλιγούρι) και αλεύρι όσο πάρει. Τα υλικά αυτά βγάζουν περίπου 70-80 μαγειρέματα.
Που θα βρείτε κουσκουσέ;
Αν δεν έχετε την τύχη να βρείτε παραδοσιακά φτιαγμένο, σπιτικό κουσκουσέ μπορείτε να τον προμηθευτείτε από εργαστήρια παραδοσιακών προϊόντων και επιλεγμένα σούπερ μάρκετ. Ο κουσκουσές φυλάσσεται ιδανικά σε υφασμάτινες σακούλες και μαγειρεύεται συνήθως με κρέας χοιρινό, κοτόπουλο ή πάπια στο φούρνο. Για τους ανθρώπους στην Ηλεία θεωρείται γιορτινό φαγητό, και το μαγειρεύουν συνήθως Κυριακή.
Συνταγή
Διαβάστε μία εύκολη συνταγή με κοτόπουλο συνοδευμένο με παραδοσιακό κουσκουσέ, λιαστές ντομάτες και ελιές για το Κυριακάτικο τραπέζι σας.
Υλικά
- 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες (8 κομμάτια)
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκελ. σκόρδο
- 250 γρ. λιαστές ντομάτες
- 120 γρ. ροδέλες ελιάς
- 1 κ.σ. αλεύρι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. βούτυρο Lurpak ανάλατο
- 140 ml λευκό κρασί
- 300 ml ζωμό κοτόπουλου
- 3 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 250 γρ. παραδοσιακό κουσκουσέ βρασμένο (για το σερβίρισμα)
- αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις λιαστές ντομάτες και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Σωτάρουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ελαιόλαδο τα κομμάτια του κοτόπουλου, σε δυνατή φωτιά, από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Αφαιρούμε το κοτόπουλο και στην ίδια κατσαρόλα σωτάρουμε σε βούτυρο το κρεμμύδι, τις λιαστές ντομάτες και το σκόρδο, για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε πάλι το κοτόπουλο, αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε, μέχρι να μην φαίνεται το αλεύρι.
- Σβήνουμε με το λευκό κρασί, προσθέτουμε τις ελιές, το ζωμό κοτόπουλου, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει, για 40-45 λεπτά.
- Στο τέλος προσθέτουμε στο κοτόπουλο, το κους κους, τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Καλή Επιτυχία!
Η συνταγή και η φωτογραφία του πιάτου αναρτήθηκαν αρχικά στη ιστοσελίδα www.lurpak.com .