Δοκιμάστε μια χειμωνιάτικη συνταγή σούπας με υπέροχο χρώμα και άρωμα από γλυκιά κολοκύθα
Το γλυκό πορτοκαλί λαχανικό του χειμώνα
Κάνοντας μία βόλτα στο μανάβικο ή στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς σας, αυτή την εποχή, σίγουρα θα σας εντυπωσιάζει το έντονο πορτοκαλί χρώμα της κολοκύθας. Το γλυκό χειμωνιάτικο αυτό λαχανικό δεν μαγεύει όμως μόνο με το χρώμα, αλλά και με τη γεύση του, ειδικά όταν αποτελεί το βασικό συστατικό για μια ζεστή, χειμωνιάτικη και αρωματική κολοκυθόσουπα.
Πολλές ποικιλίες, υποσχόμενη Καλλιέργεια
Η κολοκύθα είναι συγγενές λαχανικό με τα εδώδιμα κολοκύθια, έχει πολλές ποικιλίες με διαφορετικό σχήμα, μέγεθος και χρώμα στο τελικό καρπό. “Η κίτρινη, η κόκκινη και η λευκή κολοκύθα είναι μία καλή καλλιέργεια με αποδόσεις, που μπορεί να φέρει ικανοποιητικό εισόδημα στο παραγωγό, αν βρεθεί το κατάλληλο δίκτυο διανομής του προϊόντος.” αναφέρει ο παραγωγός Μηνάς Δουλκερίδης, από τον Ευρωπό του Δήμου Κιλκίς, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με την καλλιέργεια κολοκύθας.
Οι ευεργετικές ιδιότητες της Κολοκύθας
Εάν ανήκετε σε εκείνους που πιστεύουν πως είναι δύσκολο να μαγειρέψουν μία κολοκύθα, η παρακάτω συνταγή για σούπα θα σας πείσει πως με απλό τρόπο μπορείτε να δημιουργήσετε ένα από τα πιο γευστικά πιάτα του χειμώνα! Και αν δεν πειστήκατε ακόμη να σας πούμε ότι ανάμεσα στις ευεργητικές ιδιότητες της κολοκύθας συμπεριλαμβάνεται ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά (β-καροτένιο), περιέχει πολύτιμα μέταλλα (κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, κ.α), είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, έχει βιταμίνες (υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Α) και είναι χαμηλή σε θερμίδες! Τα 100γρ μαγειρεμένης κολοκύθας μάς δίνουν μόλις 20 θερμίδες, ενώ δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Αποτελεί ιδανική επιλογή για διατροφή, απώλεια βάρους, καθώς λόγο της υψηλής περιεκτικότητας της σε φυτικές ίνες αυξάνει πιο γρήγορα το επίπεδο κορεσμού με αποτέλεσμα να νιώθουμε χορτασμένοι πιο γρήγορα.

Συνταγή για Χειμωνιάτικη Κολοκυθόσουπα
Υλικά για 4 μερίδες
- 1, 5 κιλό κολοκύθα, κομμένη σε κύβους
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- ½ κουταλάκι κάρυ
- ½ κουταλάκι τζίντερ, σε σκόνη
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- ¼ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος light
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 πρέζα σκόνη τσίλι
- 1 πρέζα αλάτι
- πιπέρι ανάλογα τη προτίμηση
Εκτέλεση
- Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζετε το κρεμμύδι με το σκόρδο, το τζίντζερ, το κάρυ και το τσίλι για περίπου 5 λεπτά.
- Στη συνέχεια προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από την κρέμα γάλακτος, και προσθέτετε νερό.
- Βράζετε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Τελειώνοντας, αφαιρείτε το δαφνόφυλλο και περνάτε όλα τα υλικά από το blender μέχρι η σούπα να πάρει βελούδινη υφή.
- Σερβίρετε τη κολοκυθόσουπα με μία κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι από επάνω.
Καλή Επιτυχία!
Η συνταγή και η φωτογραφία του πιάτου αναρτήθηκαν αρχικώς στην ιστοσελίδα www.powerhealth.gr .