
Ζουμερές μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες στο γκριλ, μαριναρισμένες με σινάπι, μπίρα, και πετιμέζι. Δοκιμάστε τη Συνταγή!
Λίγα λόγια για το πετιμέζι
Το πετιμέζι είναι παραδοσιακό παχύρρευστο σιρόπι που φτιάχνεται βράζοντας τον μούστο σταφυλιών. Δεν περιέχει συντηρητικά, χρωστικές, ή ζάχαρη. Το σκούρο αυτό ελιξίριο γλυκαίνει τον ουρανίσκο των Ελλήνων από τα αρχαία χρόνια. Χρησιμοποιήθηκε επίσης και από τους αρχαίους Ρωμαίους, οι οποίοι το χρησιμοποίησαν στη μαγειρική σε διάφορες εκδόσεις με ονομασίες όπως sapa, defrutum και carenum. Η τουρκική του ονομασία είναι Pekmez, από όπου προέρχεται και η λέξη “Πετιμέζι”. Πρόκειται για τροφή υψηλής διατροφικής αξίας πλούσιας σε ενέργεια, σίδηρο, ασβέστιο και φώσφορο.
Γλυκόπικρη γεύση για πολλές χρήσεις
Μεγάλη εξειδίκευση παραγωγής παρατηρείται στην Κρήτη (Ηράκλειο), στη Ζάκυνθο και σε διάφορα άλλα μέρη της Ελλάδας. Το πετιμέζι παράγεται από το παρατεταμένο βράσιμο μούστου για ώρες, μέχρι να γίνει σκούρο και σιροπιαστό και διατηρείται για μεγάλο χρόνο. Αποτελούσε μια από τις αρχαίες γλυκαντικές ουσίες, μαζί με το μέλι και χρησιμοποιείτο σαν υποκατάστατο της ζάχαρης, όταν η ζάχαρη ήταν πάρα πολύ ακριβή ή για υγιεινή διατροφή. Η γεύση του δεν είναι μόνο γλυκιά, αλλά πολύ πιο σύνθετη, με ελαφρά πικρό υπόβαθρο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα χρησιμοποιηθεί ως συστατικό μαριναρίσματος για το ψήσιμο μοσχαρίσιας σπαλομπριζόλας. Ακολουθεί η Συνταγή.
Συνταγή
Υλικά (για 2 άτομα)
2 σπαλομπριζόλες μοσχαρίσιες, περίπου 550γρ. η κάθε μια
Για την μαρινάδα:
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού κόκκους σιναπιού
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη
- 1 μπίρα μαύρη
- 4 κουτ. σούπας πετιμέζι
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- χυμό από ένα πορτοκάλι και λίγο ξύσμα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ρίχνετε τους κόκκους σιναπιού σε ένα τηγάνι με το λάδι και τους καβουρδίζετε σε χαμηλή θερμοκρασία.
- Προσθέτετε το κρεμμύδι και τα μυρωδικά και σοτάρετε ελαφρά. Στη συνέχεια ρίχνετε την μπίρα, το πετιμέζι, το μέλι, το χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύετε την μαρινάδα για 15 λεπτά. Την αφήνετε να κρυώσει.
- Βάζετε τις μπριζόλες σε βαθύ σκεύος φροντίζοντας να μην καλύπτουν η μια την άλλη και τις περιχύνετε με τη μαρινάδα. Τις σκεπάζετε με μεμβράνη κουζίνας και τις αφήνετε να μαριναριστούν για 24 ώρες στο ψυγείο.
- Στραγγίζετε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα και τις ψήνετε στο grill 5 λεπτά από την κάθε πλευρά ραντίζοντάς τις με τη μαρινάδα για να μην στεγνώσουν.
- Σερβίρετε αμέσως σε πιάτα και συνοδεύετε με γαρνιτούρα της επιλογής σας.
Tip:
Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πάχος της μπριζόλας και την προτίμησή σας. Μην το παρακάνετε όμως γιατί αν τις παραψήσετε θα στεγνώσουν.
Η Συνταγή είναι του Σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσου και αναρτήθηκε αρχικώς στην ιστοσελίδα www.olivemagazine.gr.
Διαβάστε περισσότερα νέα του Δήμου
