
Διαβάστε μια κλασσική, εορταστική συνταγή γεμιστής γαλοπούλας για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Η ιστορία πίσω από τη γαλοπούλα στο Χριστουγεννιάτικο γεύμα
Πώς ξεκίνησε η ιστορία και σήμερα στα περισσότερα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια υπάρχει μια ψητή, λαχταριστή, γεμιστή γαλοπούλα; Εκείνοι που συνάντησαν για πρώτη φορά γαλοπούλα ήταν οι Ισπανοί κατακτητές στο Μεξικό. Πιστεύοντας λανθασμένα ότι είχαν φτάσει στην Ινδία, της έδωσαν την ονομασία ινδικό κοτόπουλο. Φήμες θέλουν τον Άγγλο μονάρχη, Ερρίκο Η΄ να ήταν ο πρώτος που εισήγαγε τη γαλοπούλα στο χριστουγεννιάτικο γεύμα. Πριν να εισαχθεί η γαλοπούλα στην Ευρώπη, χήνες, παγώνια, ακόμη και κεφάλι αγριογούρουνου ήταν το κυρίως πιάτο την ημέρα των Χριστουγέννων.
Οι Ελληνικές γαλοπούλες
Στην Ελλάδα δεν έχουμε μεγάλες φάρμες και μαζική εκτροφή, κυρίως γιατί είναι ένα προϊόν που έχει σχεδόν αποκλειστικά εποχική ζήτηση, την περίοδο των Χριστουγέννων, και η επένδυση σε εγκαταστάσεις κρίνεται ασύμφορη. Οι περισσότερες ελληνικές φάρμες διαθέτουν από λίγες δεκάδες μέχρι μερικές χιλιάδες γαλοπούλες και είναι οικογενειακές επιχειρήσεις. Η μεγαλύτερη φάρμα γαλοπούλας στην Ελλάδα λειτουργεί στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη. Κάθε Σεπτέμβριο, η σχολή παραλαμβάνει 20.000-22.000 νεοσσούς 1 ημέρας από τη Γερμανία και την Αγγλία και τους εκτρέφει μέχρι τα Χριστούγεννα. Μεγάλη παραγωγή έχει και το πτηνοτροφείο «Λεβεντάκης» στο Ηράκλειο Κρήτης και τα «Αγροκτήματα Κρήτης-Μανωλιτσάκης» στο Ρέθυμνο. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν διάσπαρτες μικρές μονάδες που διαθέτουν τις γαλοπούλες τους σε κρεοπωλεία. Ακόμα, από το κοντινό στην πρωτεύουσα, επισκέψιμο αγρόκτημα «Αύρα» στην Ανάβυσσο (Δήμος Σαρωνικού), μπορείτε να προμηθευτείτε γαλοπούλα μαύρη ελληνική, μπρονζέ ή λευκή αμερικανική για το χριστουγεννιάτικό σας τραπέζι.

Συνταγή
Χριστουγεννιάτικη Γεμιστή Γαλοπούλα! Μια συνταγή για πεντανόστιμη
μαριναρισμένη γεμιστή γαλοπούλα με τη κλασσική γέμιση από κιμά, ρύζι, κάστανα και σταφίδα.
Υλικά
1 γαλοπούλα 4-5 κιλά
Για τη μαρινάδα:
- 1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
- 1 φλ. του καφέ κονιάκ
- 1 κ.σ. κοφτό μουστάρδα απαλή
- 2 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. σόγια σος
- 2 πρέζες αλάτι,
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό κιμάς ανάμεικτος μοσχαρίσιος – χοιρινός
- 3 κ.σ. ρύζι για πιλάφι
- 24 κάστανα ψημμένα και καθαρισμένα
- 4 κ.σ. μαύρη σταφίδα
- 4 κ.σ. κουκουνάρι ελαφρώς καβουρδισμένο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
- 4-5 κόκοι μπαχάρι
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Για το μαρινάρισμα:
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τη γαλοπούλα.
- Βάζουμε στο multi όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα χτυπάμε ώστε να έχουμε ένα ομογενή πολτό.
- Αλείφουμε με ένα πινέλο τη γαλοπούλα με το πολτό, εσωτερικά και εξωτερικά και την αφήνουμε για 3-4 ώρες.
- Τη τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί.
Για τη γέμιση:
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.
- Ρίχνουμε μέσα το κιμά τον καβουρδίζουμε καλά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
- Σβήνουμε με το λευκό κρασί.
- Μόλις “αναπνεύσει” προσθέτουμε τις σταφίδες, το κουκουνάρι, τα κάστανα, τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό.
- Μόλις πάρει μια δυό βράσεις αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπαχάρι τη κανέλα αλατοπίπερο και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
Για το ψήσιμο:
- Με τη βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζουμε τη γαλοπούλα πιέζοντας τη γέμιση για να χωρέσει όλη περισσότερη γίνεται.
- Εάν δεν θέλουμε να τη ράψουμε, ή τοποθετούμε στη τρύπα ένα ξινόμηλο ή αλουμινόχαρτο μέσα από τη σχισμή.
- Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε λαδωμένο ταψί, σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, τη περιχύνουμε με όση μαρινάδα έχει μείνει, τη σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και τη ψήνουμε για 3 ½ ώρες.
- Τη τελευταία μισή ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε να ροδίσει καλά.
- Σερβίρουμε με μελωμένες πατάτες φούρνου με πορτοκάλι και μέλι ή με τραγανές λεμονάτες πατάτες φούρνου.
Καλή επιτυχία και Καλά Χριστούγεννα!
Η συνταγή αναρτήθηκε αρχικώς στην ιστοσελίδα www.sintayes.gr.
Διαβάστε περισσότερα νέα του Δήμου
