
Μάθετε για την ιστορία των Ξεροτήγανων και δοκιμάστε την Παραδοσιακή Συνταγή από την Σητεία
Το παραδοσιακό σιροπιαστό από την Κρήτη
Τα ξεροτήγανα είναι παραδοσιακό γλυκό από ζύμη και σιρόπι που φτιάχνουν στη Κρήτη. Αυτά που φημίζονται όμως περισσότερο για την εμφάνιση και την νοστιμιά τους είναι αυτά που παρασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο στη Σητεία. Ίσως είναι και η μοναδική συνταγή που για να πραγματοποιηθεί χρειάζονται δύο άτομα ταυτόχρονα. Ο ένας τυλίγει γρήγορα στο τηγάνι τη λωρίδα καθώς ο άλλος την αφήνει να φτάνει στο λάδι με τη σωστή φορά.
Προσφέρεται σε Γιορτές και Γάμους
Τα ξεροτήγανα μπορεί να μοιάζουν αλλά δεν είναι οι γνωστές σε όλους σιροπιαστές δίπλες. Συνηθίζονται να τις προσφέρουν σε γάμους, τα Χριστούγεννα αλλά και την ημέρα των Θεοφανείων.
Διαβάστε παρακάτω την Παραδοσιακή Συνταγή για τα Κρητικά Ξεροτήγανα.
Συνταγή
Υλικά
Για τη Ζύμη
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό
- 1 κρασοπότηρο ρακή
- 1 κουταλιά σούπας λάδι
- 1 κουταλιά σούπας αλάτι
- νερό όσο πάρει (περίπου 2 φλ.)
Για το Σιρόπι
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1/2 λίτρο νερό
- 5-6 κουτ. σούπας κανέλα
- 1/2 κρασοπότηρο μέλι
- λεμόνι
- καρύδια, κανέλα και σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα τη ρακή, το λάδι, το αλάτι και το νερό.
- Τραβάμε λίγο-λίγο το αλεύρι από τα πλάγια και ζυμώνουμε μια σφιχτή ζύμη. Την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.
- Ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε λωρίδα μήκους 1 μέτρου περίπου και κόβουμε 4 μικρότερες λωρίδες. Βάζουμε λάδι σε μια κατσαρόλα.
- Όταν κάψει το λάδι, τυλίγουμε τη λωρίδα μια-μια χωριστά στα δάκτυλά μας ξεκινώντας από τα δύο δάκτυλα, μετά στα τρία και κατόπιν στα τέσσερα μέχρι να τελειώσει η λωρίδα. Κολλάμε την άκρη της και τη ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Με δύο πιρούνια γυρίζουμε τους κολλημένους αυτούς κρίκους, προσπαθώντας να μην χάσουν το στρογγυλό τους σχήμα.
- Όταν ροδίσει το ξεροτήγανο το βγάζουμε από το λάδι και το αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, ενώ συνεχίζουμε με το επόμενο.
- Ψήνουμε τα υπόλοιπα ξεροτήγανα και μετά ετοιμάζουμε το σιρόπι.
- Βράζουμε 15 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλλα και στο τέλος προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι.
- Βουτάμε ένα-ένα ξεροτήγανο στο καυτό σιρόπι να πάρει μια μικρή βράση και μετά το ανασύρουμε, το τοποθετούμε σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε με κανέλλα και κοπανισμένα καρύδια ή σουσάμι ή και με τα δύο.

Καλή Επιτυχία!
Η συνταγή αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα www.cookpad.com . Η φωτογραφία προέρχεται από την ιστοσελίδα www.travel4days.com .