
Φτιάξτε στο σπίτι σας το παραδοσιακό αμυγδαλωτό των Κυθήρων, το Αχλαδάκι
Αχλαδάκι, ο “κουραμπιές” των Κυθήρων
Το «αχλαδάκι» είναι ένα ξεχωριστό, παραδοσιακό αμυγδαλωτό (που δεν περιέχει βέβαια καθόλου αχλάδι) το οποίο το φτιάχνουν οι παλιές νοικοκυρές στη Χώρα των Κυθήρων. Τη περίoδο των Χριστουγέννων αλλά και σε εορτές γενικότερα είναι ο “κουραμπιές” του νησιού που δεν λείπει από κάθε σπίτι. Στο νησί των Κυθήρων θα τα βρείτε όλο το χρόνο για να τα αγοράσετε. Μέχρι τότε όμως, μπορείτε να τα παρασκευάσετε και μόνοι σας στο σπίτι. Ακολουθεί η συνταγή.
Συνταγή
Υλικά
- 700 γραμμάρια αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα και τριμμένα
- 700 γραμμάρια μέλι
- 1 κουταλιά της σούπας κανέλα και γαρύφαλλα, τριμμένα μαζί
- Zάχαρη άχνη
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα αμύγδαλα, το μέλι και το τρίμμα με την κανέλα και τα γαρίφαλα.
- Βάζουμε στη φωτιά την κατσαρόλα κι ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ρευστό μείγμα.
- Βγάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και έπειτα το ρίχνουμε σε μία επιφάνεια κι αρχίζουμε να κόβουμε από το υλικό και να πλάθουμε τα κομμάτια ώσπου να τους δώσουμε τη μορφή αχλαδιού.
- Έπειτα τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή ακόμη με κανέλα ή κακάο.
- Αφήνουμε τα αχλαδάκια σε έναν δίσκο να κρυώσουν και να σφίξουν για τουλάχιστον 10 ώρες.
- Αν θέλουμε, τα διακοσμούμε στο «κοτσάνι» τους με ένα κομμάτι γαρίφαλο.
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή είναι από τον chef Κωνσταντίνο Μουζάκη, διευθυντής Γαστρονομίας του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων και αναρτήθηκε αρχικώς στην ιστοσελίδα christmas.ert.gr .