
Γνωρίστε τα οφέλη από το καρότο, την ιστορία του καθώς και μια εύκολη συνταγή για μια χειμωνιάτικη καροτόσουπα με πράσο
Καρότο, το δημοφιλές λαχανικό της Αρχαίας Ελλάδας
Το καρότο κατάγεται από τη Δυτική Ασία (Αφγανιστάν), αλλά οι άγριες μορφές του έχουν βρεθεί σε όλο τον κόσμο. Ήταν αρκετά διαδεδομένο λαχανικό στην Αρχαία Ελλάδα. Η γογγυλόριζα του καρότου καταναλώνεται νωπή, μαγειρεμένη (όπως για παράδειγμα για μια ζεστή βελουτέ καροτόσουπα) ή χρησιμοποιείται για την παραγωγή κονσερβοποιημένων, καταψυγμένων ή αφυδατωμένων προϊόντων. Το φύλλωμα ακόμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διατροφή των ζώων.
Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
Οι ποικιλίες με κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε προβιταμίνη Α, σε αντίθεση με τις λευκόσαρκες ποικιλίες που περιέχουν μικρή ποσότητα χρωστικών και προβιταμίνης Α. Η εξωτερική περιοχή της γογγυλόριζας είναι πιο γλυκιά (πλούσια σε υδατάνθρακες) και με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καροτίνη σε σύγκριση με την εσωτερική – κεντρική (ξυλώδη περιοχή).
Καλλιέργειες στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα συναντάμε σε πολλές περιοχές παραγωγές καρότων με κυριότερες καλλιέργειες κυρίως στη Μακεδονία (Δήμος Πέλλας) και τη Στερεά Ελλάδα (64% της Ελληνικής παραγωγής) και η βασική ποικιλία είναι αυτή της «Αιγίνης», με κωνική ρίζα μεγάλου μεγέθους και πορτοκαλί χρώμα.
Ακολουθεί η καλύτερη ίσως συνταγή για μια χειμωνιάτικη, βελουτέ καροτόσουπα με πράσο.
Συνταγή
Υλικά
- 1 κ.σ. γεμάτη βούτυρο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 μεγάλα πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες
- 6 μεγάλα καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες
- 5 φλ. ζωμό κότας
- χυμό από 1 πορτοκάλι
- ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι ακέρωτο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 συσκευασία τυρί κρέμα
- λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για το γαρνίρισμα
- αγουρέλαιο για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Για την καροτόσουπα βελουτέ με πράσα και πορτοκάλι, λιώνουμε πρώτα σε κατσαρόλα το βούτυρο μαζί με το λάδι.
- Προσθέτουμε τα πράσα και τα καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες. Ανακατεύουμε καλά. Τα αφήνουμε σκεπασμένα, σε μέτρια φωτιά, να μαλακώσουν χωρίς να ροδίσουν. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα και το ζωμό.
- Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.
- Μόλις το φαγητό έρθει σε σημείο βρασμού, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου 30΄.
- Αλέθουμε τη βελουτέ με την πρέσα. Αν είναι πολύ αραιή την αφήνουμε να πάρει μία βράση για να πυκνώσει. Αν είναι πολύ πηχτή συμπληρώνουμε λίγο ζωμό.
- Ισομοιράζουμε σε ζεστά πιάτα την καυτή σούπα.
- Γαρνίρουμε με το τυρί κρέμα και τον μαϊντανό.
- Περιχύνουμε με λίγο αγουρέλαιο.
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή αναρτήθηκε αρχικώς στην ιστοσελίδα youweekly.gr και είναι της Σεφ Αργυρώς Μπαρμπαρίγου (www.argiro.gr) .