
Το ξέρατε ότι ολόκληρο το μανταρίνι μπορεί να γίνει ένα πεντανόστιμο γλυκό του κουταλιού; Δείτε τη Συνταγή του
Καλλιέργειες μανταρινιού
Τα μανταρίνια καλλιεργούνται σε πολλές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα (κυρίως στα Χανιά και την Χίο). Όπως όλα τα εσπεριδοειδή, έτσι και η μανταρινιά αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες και προστατευμένες από τους δυνατούς ανέμους και τον παγετό θέσεις φύτευσης. Χρειάζεται τακτικά ποτίσματα και συστηματικές λιπάνσεις. Κλαδεύεται σε ετήσια βάση προκειμένου να αραιώνεται το πυκνό της φύλλωμα και να αποφεύγονται οι προσβολές από κοκκοειδή. Όπως όλα τα φρούτα τρώγεται ωμό αλλά μπορεί να προστεθεί και σε γλυκά ή σαλάτες για άρωμα και γεύση ή να παρασκευαστεί ως παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού μανταρίνι.
Τα οφέλη του
Το μανταρίνι μοιάζει με το πορτοκάλι, παρότι είναι λιγότερο πλούσιο σε μεταλλικά άλατα. Η παρουσία αλάτων βρώμιου δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση. Η αποξηραμένη φλούδα του φρούτου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Επίσης, ο φλοιός του μανταρινιού έχει θεραπευτικές ιδιότητες, διευκολύνει την πέψη και κάνει καλό στην κοιλιά.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες (2006), η κατανάλωση του φρούτου μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να προσβληθεί κάποιος από καρκίνο του ήπατος, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και διαβήτη.
Το μανταρίνι και οι παραλλαγές του (κλημεντίνες, satsuma, tangor) είναι όλες πλούσιες σε καροτινοειδή. Είναι πλούσια πηγή καλίου και βοηθά τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Συνταγή
Υλικά
- 1½ κιλό μικρά και σφιχτά μανταρίνια κλημεντίνες
- 1½ κιλό ζάχαρη
- 1100 ml. νερό
- ½ λεμόνι (το χυμό του)
Εκτέλεση
- Πλένουμε τα μανταρίνια και στη συνέχεια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν, για να ξεπικρίσουν.
- Από την ώρα που θα πάρουν βράση, τ᾿ αφήνουμε να βράσουν για 10′, τ᾿ αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά, αδειάζουμε το νερό και τα μανταρίνια σε τρυπητό, ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα με κρύο νερό, ρίχνουμε μέσα τα μανταρίνια και τ᾿ αφήνουμε να κρυώσουν για 5′ περίπου.
- Αφού κρυώσουν λίγο τα μανταρίνια, τ᾿ αδειάζουμε πάλι σε τρυπητό, να σταγγίσουν και παίρνοντας ένα – ένα, τα τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα, από το κοτσάνι μέχρι την άλλη άκρη.
- Όταν τα τρυπήσουμε όλα, τα βάζουμε πάλι σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν, για άλλα 10′, και έπειτα τ᾿ αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά.
- Αλλάζουμε νερό και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία, άλλη μια φορά. Αφού τα βράσουμε την τρίτη φορά και τα σουρώσουμε, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό βρύσης και δοκιμάζουμε λίγη φλούδα, για να δούμε αν έχουν ξεπικρίσει. Αν μας φαίνονται πικρά, τα βάζουμε σ᾿ ένα μπολ με νερό και τ᾿ αφήνουμε για 2 – 3 ώρες, αλλάζοντας 2 – 3 νερά, μέχρι να ξεπικρίσουν εντελώς.
- Όταν ξεπικρίσουν, τα στίβουμε ελαφρά με το χέρι μας. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό, σε μέτρια φωτιά να βράσουν για 10′ και ρίχνουμε μέσα τα μανταρίνια. Από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε για 5′ και σβήνουμε τη φωτιά.Αποσύρουμε την κατσαρόλα, κι όταν τα μανταρίνια κρυώσουν τελείως, σε 5 – 6 ώρες, τα σκεπάζουμε μ᾿ ένα πιάτο (να τα κρατάει βυθισμένα) και αφήνουμε να σταθεί το γλυκό για 18 – 20 ώρες.
- Κατόπιν, τα ξαναβράζουμε για 10′ – 15′ περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
- Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό.
Καλή Επιτυχία!
Η συνταγή για το γλυκό του κουταλιού μανταρίνι, αναρτήθηκε αρχικώς στην ιστοσελίδα faghta-giagias.blogspot.com .
Διαβάστε περισσότερα νέα του Δήμου
