Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται στη Νικόπολη του Δήμου Παύλου Μελά, οι εργασίες ολοκλήρωσης του πάρκου 5.600 τ.μ.
5,6 στρέμματα Πρασίνου στο κέντρο της Νικόπολης
Το έργο «Δημιουργία πράσινου πυρήνα για την αστική αναζωογόνηση πολεοδομικών ενοτήτων Νικόπολης», τη μελέτη του οποίου συνέταξε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά, είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», προϋπολογισμού μελέτης 1.216.000,00 €. Το εντυπωσιακό, νέο Πάρκο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2020.
Πηγές Χρηματοδότησης
Η Πράξη εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης-ΕΤΠΑ).
Με την ολοκλήρωσή του και την παράδοσή του προς χρήση, η Νικόπολη αποκτά για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια ένα μεγάλο, ελεύθερο, δημόσιο, κοινόχρηστο χώρο συνάντησης των κατοίκων της, ένα σημείο αναφοράς, ένα πάρκο – τοπόσημο του Δήμου Παύλου Μελά και ευρύτερα της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εργασίες ολοκλήρωσης του Πάρκου
Οι Ολοκληρωμένες εργασίες
Ήδη έχουν ολοκληρωθεί από την Ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία:
- το υπόγειο δίκτυο απορροής των ομβρίων υδάτων,
- το σύνολο των χωματουργικών εργασιών,
- όλες οι κατασκευές από σκυρόδεμα,
- η επίστρωση των περιμετρικών πεζοδρομίων με κυβόλιθους,
- η εγκατάσταση όλων των ιστών ηλεκτροφωτισμού χαμηλής ενεργειακής
κατανάλωσης με χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας (LED), τα οποία
συνέβαλαν ήδη στην αναβάθμιση της περιοχής κατά τις νυχτερινές ώρες, - η τοποθέτηση ξύλινων σκελετών των πεζογεφυρών.
Επίσης έχει ξεκινήσει η φύτευση των δέντρων και η σπορά του νότιου τμήματος του πάρκου με γκαζόν σε συνδυασμό με το απαραίτητο αρδευτικό τους σύστημα.

Τι απομένει να γίνει;
Στο νέο Πάρκο για να ολοκληρωθεί απομένουν οι εργασίες επίστρωσης με κυβόλιθους του κάτω επιπέδου περιπάτου, η τοποθέτηση των ξύλινων δαπέδων, η εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, εξοπλισμός στάθμευσης ποδηλάτων, καλάθια απορριμμάτων, βρύση) και οι εργασίες πρασίνου. Συγκεκριμένα, στο βόρειο τμήμα που αφορούν τη φύτευση των δέντρων περιμετρικά του πάρκου, και κατά μήκος των εσωτερικών διαδρόμων, των υπόλοιπων εδαφοκαλυπτικών θάμνων στα πρανή και την ολοκλήρωση εγκατάστασης του χλοοτάπητα.
Πράσινος πυρήνας – Βιοκλιματικός και μοναδικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός
Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, συνοδευόμενος από τον Εντεταλμένο Τεχνικών Έργων Δημήτρη Λαλέ, τον Εντεταλμένο Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων Στέφανο Βάρφη και στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών, επιθεώρησαν το υπό διαμόρφωση πάρκο και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη και την ποιότητα του έργου.
Η πράξη ενσωματώνει πλήρως τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού καθώς και τις σχετικές οδηγίες για μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ενώ διασφαλίζει παράλληλα την πρόσβαση σε όλες τις κατηγορίες χρηστών και ειδικότερα των ΑμεΑ.

Μεγάλες επιφάνειες του Πάρκου θα καλύπτονται από πράσινο
Βασικές αρχές του έργου είναι η απόδοση του πάρκου ως ελεύθερου δημόσιου χώρου στους πεζούς και όχι στα αυτοκίνητα, με ήπιες παρεμβάσεις στον χώρο, με σχεδιασμό και υλικά που τον αναβαθμίζουν οικολογικά, καθώς και η απόλυτη υπεροχή των επιφανειών πράσινης εδαφοκάλυψης, η οποία επιτυγχάνεται με εκτεταμένη διαμόρφωση επιφανειών χαμηλού πρασίνου, με φυτεύσεις θαμνωδών φυτών και με εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις κατάλληλων ειδών, ώστε να δημιουργούν «φυτικό όγκο» εντός του χώρου του πάρκου.

Άποψη από την εντυπωσιακή ξύλινη γέφυρα
Το νέο Πάρκο “δίνει χώρο” στη Φαντασία και τη Πρακτικότητα
Προτεραιότητα του έργου είναι η υιοθέτηση μιας ευφάνταστης αρχιτεκτονικής λύσης, η οποία δύναται να αναδείξει τον χώρο σε πυρήνα μιας έντονης κοινωνικής ζωής και σε σημαντικό δημόσιο τόπο του Δήμου. Ο όλος σχεδιασμός του χώρου οργανώνεται με βάση τις διαδρομές κίνησης των χρηστών κατά μήκος, εγκάρσια και διαγώνια του πάρκου.
Επιδιώκεται η δημιουργία λειτουργικών, ασφαλών και ελκυστικών διαδρομών κυκλοφορίας πεζών όλων των ηλικιών, που συνδέει την εκκλησία με την παιδική χαρά. Οι διαδρομές αυτές σχεδιάζονται έτσι ώστε να είναι άμεσα προσπελάσιμες από τους γύρω δρόμους και οικοδομικά τετράγωνα. Οι διαβάσεις αυτές σχηματίζουν υπερυψωμένες διελεύσεις εν είδει «γεφυρών», σε τέτοιο ύψος ώστε να επιτρέπουν την απρόσκοπτη και άνετη κυκλοφορία των πεζών κάτω από αυτές, κατά μήκος της «χαμηλής» διαδρομής. Επίσης, επικοινωνούν απευθείας με το «χαμηλό» επίπεδο κυκλοφορίας με ξύλινες κλίμακες. Οι διαβάσεις και οι ράμπες τους κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου με φυσικό ξύλο.
[…] σε προηγούμενο άρθρο μας για το Πάρκο του Δήμου Παύλου Μελά, τα τεχνικά […]