
Διαβάστε την συνταγή για να παρασκευάσετε παραδοσιακό, σπιτικό παστέλι Τήνου σερβιρισμένο σε αρωματικά φύλλα λεμονιάς
Το γλυκό του σουσαμιού
Το Παστέλι το παρασκευάζουν σε πολλά νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο. Φημισμένο είναι και το παστέλι Ζακύνθου. Εδώ, όμως θα σας παρουσιάσουμε τη συνταγή για το παστέλι σε λεμονόφυλλα. Με αυτό το τρόπο συνηθίζουν να τo σερβίρουν σε γιορτές ή γάμους στα Κυκλαδίτικα νησιά, όπως στη Σέριφο, στη Τήνο και αλλού.
Συνταγή
Υλικά
Για 120 κομμάτια θα χρειαστείτε:
- 500 γρ. μέλι Τήνου (ή άλλο μέλι της επιλογής σας)
- 500 γρ. σουσάμι καθαρισμένο
- 400 γρ. ζάχαρη
- ξύσμα λεμονιού
- φύλλα λεμονιάς πλυμένα και στεγνά
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη και το μέλι να λιώσουν.
- Κατόπιν προσθέτουμε το σουσάμι και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου ένα τέταρτο της ώρας.
- Παίρνουμε μια κουταλιά από το μίγμα και τη ρίχνουμε σε ένα ποτήρι με κρύο νερό.
- Αν η μάζα που θα δημιουργηθεί είναι σφιχτη, σημαίνει ότι το μίγμα είναι έτοιμο, οπότε το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Βρέχουμε μια ξύλινη επιφάνεια και στρώνουμε το παστέλι με τα χέρια ή με ξύλινο κύλινδρο, προσέχοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος.
- Κόβουμε σε κομμάτια και τα τοποθετούμε πάνω στα φύλλα της λεμονιάς.
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή αναρτήθηκε αρχικώς στην ιστοσελίδα secretkitchenandtravel.gr .