
Μία λαχταριστή, γλυκιά συνταγή για να κεράσετε όσους σας επισκεφτούν τα δύο τελευταία Αποκριάτικα Σαββατοκύριακα που απομένουν
Ένα κέρασμα για τις Απόκριες
Τέλη Φεβρουαρίου και ο Ήλιος μας κάνει τα τελευταία του τερτίπια πριν μπει η Άνοιξη. Εκτός από το ότι βρισκόμαστε στα τέλη του χειμώνα, διανύουμε και το προτελευταίο Σαββατοκύριακο των Αποκριών. Αν δεν είστε από αυτούς που θα ξεφαντώσουν στους δρόμους της Πάτρας, του Μοσχάτου ή της Ξάνθης, αλλά προτιμάτε τη θαλπωρή του σπιτιού σας τότε για όσους σας επισκεφτούν, μικρούς ή μεγάλους, μασκαρεμένους ή μη, ετοιμάστε για κέρασμα αυτό το υπέροχο γλυκό. Ένας ήλιος στο τραπέζι σας από ακτίνες με τραγανό φύλλο κουρού γεμισμένο με λαχταριστή πραλίνα φουντουκιού, μπανάνα και ότι άλλο φρούτο θέλετε. Ακολουθεί η Συνταγή.
Συνταγή
Υλικά
- 2 φύλλα ζύμη κουρού (έτοιμη από σούπερ μάρκετ)
- 200 γρ. πραλίνα φουντουκιού της αρεσκείας σας
- 1 μεγάλη μπανάνα
- χυμός από ½ λεμόνι
- 4 μεγάλες φράουλες ή κάποιο άλλο φρούτο (πχ μύρτιλα, φίγγι κλπ)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
- Καθαρίζω την μπανάνα και την κόβω σε μικρά κομμάτια (όχι φέτες).Ρίχνω τα κομμάτια σε ένα μπολ και τα ραντίζω με το χυμό λεμονιού. Ψιλοκόβω τις φράουλες και τις ρίχνω στο ίδιο μπολ.
- Ανοίγω το πρώτο φύλλο ζύμης και το τοποθετώ επάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Από πάνω τοποθετώ απαλά το δεύτερο φύλλο ζύμης. Βάζω ένα μεγάλο πιάτο στο κέντρο του φύλλου και με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβω και τα δύο φύλλα μαζί δίνοντάς τους το σχήμα του κύκλου.
- Βγάζω το επάνω φύλλο και το κρατάω στην άκρη.
- Με ένα μαχαίρι απλώνω την πραλίνα φουντουκιού στο κάτω φύλλο, σε όλη την επιφάνεια της ζύμης αφήνοντας ακάλυπτο περίπου ½ εκατοστό από την περιφέρεια του κύκλου.
- Σκορπίζω τα φρούτα σε όλη την επιφάνεια του φύλλου και τα πιέζω λίγο με τις παλάμες μου να κολλήσουν.
- Βρέχω με ελάχιστο νερό την περιφέρεια της ζύμης (αυτή που δεν έχω καλύψει με πραλίνα) και σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο ζύμης πιέζοντας λίγο στην άκρη του για να ενωθούν καλά τα δύο φύλλα.
- Βάζω ένα ποτήρι στο κέντρο των κύκλων και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω ακτινωτά σε 16-18 λωρίδες.
- Πιάνω με τα χέρια μου τη μία λωρίδα και με προσοχή την στρίβω 1-2 φορές. Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία και με τις υπόλοιπες.
- Πιάνοντας το αντικολλητικό χαρτί που έχω αφήσει κάτω από το φύλλο, σηκώνω τη ζύμη και την μεταφέρω στη λαμαρίνα του φούρνου.
- Ψήνω για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά. Βγάζω τη λαμαρίνα από το φούρνο και με λίγη προσοχή μεταφέρω τον «ήλιο» σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
- Σερβίρω, αν θέλω, με λίγη σάλτσα σοκολάτας.
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή αναρτήθηκε αρχικώς στην ιστοσελίδα dinanikolaou.gr . Η φωτογραφία ανήκει στην κα Ντίνα Νικολάου.