
Τάρτα με τραγανή βάση σαν μπισκότο, αφράτη λευκή κρέμα και φράουλες για ένα δροσιστικό Ανοιξιάτικο επιδόρπιο
Η απόλυτη Ανοιξιάτικη συνταγή για γλυκό
Είναι μια περίοδος που τις φράουλες τις βρίσκουμε σε αφθονία, είτε σε υπαίθριες αγορές, είτε στα σούπερ μάρκετ. Ευκαιρία λοιπόν, να φτιάξουμε τάρτα με φράουλες για ένα υπέροχο και πεντανόστιμο Ανοιξιάτικο επιδόρπιο, σαν να το έχουμε αγοράσει από το ζαχαροπλαστείο.
Συνταγή
Υλικά
Για τη Ζύμη
- 200 γρ. βούτυρο αγελάδας (πολύ κρύο) σε κύβους
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 τεμ. αυγό
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη Κρέμα
- 350 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
- 80 γρ. ζάχαρη
- 1 τεμ. αυγό
- 3 τεμ. κρόκοι αυγών
- 40 γρ. κορν φλάουρ
- 1 κλωναράκι βανίλιας σχισμένο κατά μήκος στη μέση
Για την επιφάνεια
- 500 γρ. φράουλες, καθαρισμένες
- κουκουνάρια ή αμύγδαλο φιλέ
Εκτέλεση
Για τη Ζύμη
- Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη (δεν θέλει πολύ ώρα).
- Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα ή –καλυτερα- για 1 νύχτα.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την κόβουμε στη μέση και παίρνουμε τη μισή. Την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας, για να μην κολλάει, και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών.
- Την υπόλοιπη ζύμη την τυλίγουμε ξανά σε μεμβράνη και την κρατάμε για άλλη χρήση. Διατηρείται για 1 εβδομάδα στο ψυγείο.
- Μεταφέρουμε το φύλλο ζύμης σε μια φόρμα διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 4 εκ. Το στρώνουμε να καλύψει καλά τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας και κόβουμε όσο εξέχει.
- Απλώνουμε στο εσωτερικό της τάρτας ένα κομμάτι μεμβράνη, με τις άκρες της να εξέχουν.
- Γεμίζουμε την τάρτα μέχρι πάνω με ρύζι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 15 λεπτά. Το ρύζι βοηθάει να μη φουσκώσει η τάρτα.
- Αφαιρούμε τη μεμβράνη με το ρύζι και ψήνουμε τη βάση μόνη της για άλλα 15 λεπτά περίπου, έως ότου πάρει χρυσαφί χρώμα.
- Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και με πολλή προσοχή την ξεφορμάρουμε.
Για τη Κρέμα
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια και τα βάζουμε στη φωτιά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα αυγά (ολόκληρο και κρόκους).
- Λίγο πριν πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε.
- Αδειάζουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα στη φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε την κρέμα σ’ ένα ταψάκι.
- Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη, η οποία πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνειά της, και την αφήνουμε να κρυώσει καλά στο ψυγείο (περίπου 4 ώρες).
- Όταν η κρέμα κρυώσει, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας και τη μαλακώνουμε ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη ή με το μίξερ.
Για το Στήσιμο
- Γεμίζουμε την τάρτα με την κρέμα και την καλύπτουμε με τις ολόκληρες φράουλες.
- Σκορπάμε ανάμεσα λίγα κουκουνάρια ή αμύγδαλο φιλέ και σερβίρουμε.
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή και η φωτογραφία αναρτήθηκαν αρχικώς στην ιστοσελίδα http://steliosparliaros.gr . Επισκεφτείτε το BLOG μας, στη Κατηγορία “Περί Γεύσεων” για να βρείτε και άλλες υπέροχες Συνταγές με παραδοσιακά Ελληνικά προϊόντα.