
Μπαμπανέτσα ή αλλιώς η πίτα της τεμπέλας, λόγω της ευκολίας στη παρασκευή της
Η παραδοσιακή πίτα από τη Ρούμελη
Η μπαμπανέτσα είναι χαρακτηριστική πίτα με χόρτα και χωρίς φύλλο, πολύ νόστιμη και γίνεται πανεύκολα. Οι ρουμελιώτισσες λένε χαριτολογώντας είναι η “πίτα της τεμπέλας”… λόγω της ευκολίας της. Πάμε να δούμε λοιπόν τη παραδοσιακή Συνταγή από την Ρούμελη (Στερεά Ελλάδα).
Συνταγή
Υλικά
Για τον χυλό (φύλλο)
- 1 κιλό καλαμποκάλευρο
- 2 αυγά
- 1 φλ. του τσαγιού λάδι
- 1 κ.σ. κοφτή αλάτι
- 600 ml γάλα
Για τη γέμιση
- ½ κιλό σπανάκι
- 6 κρεμμυδάκια φρέσκα
- ½ ματσάκι άνηθο
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 10 φυλλαράκια δυόσμο
- 3 πράσα
- Από 1 ματσάκι καυκαλήθρες, σέσκουλα και λάπατα (ή άλλα χόρτα εποχής που θα βρείτε)
- 1 φλ. του τσαγιού λάδι
- 1 κ.γ. πιπέρι
- 750 γρ. φέτα
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε το καλαμποκάλευρο.
- Προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά χτυπημένα, το λάδι, το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός, όχι πολύ πηχτός.
- Ψιλοκόβουμε όλα τα χορταρικά και τα τσιγαρίζουμε με λίγο λάδι στην κατσαρόλα για λίγα λεπτά. Όταν κρυώσουν ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και στο τέλος τη φέτα τριμμένη.
- Αλείφουμε το ταψί με λίγο λάδι και το πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο. Ρίχνουμε το μισό χυλό στο ταψί κάνοντας μια λεπτή στρώση και βάζουμε όλη τη γέμιση των χορταρικών πάνω από τον χυλό.
- Σκεπάζουμε τα χόρτα με τον υπόλοιπο χυλό.
- Ψήνουμε στους 200° C για περίπου 1 ώρα.
Tip: Το γιαούρτι αποτελεί ένα πολύ καλό συνοδευτικό με τη μπαμπανέτσα όπως επίσης και ένα μπουκάλι με Ρετσίνα ή μια Μαντινεία ή ένα Ασύρτικο ή μια Μαλαγουζ
Η Συνταγή και η Φωτογραφία αναρτήθηκαν αρχικώς στην ιστοσελίδα http://czervas.gr . Επισκεφτείτε το BLOG της ιστοσελίδας μας, στη Κατηγορία “Περί Γεύσεων” και ανακαλύψτε περισσότερες παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!