
Πύργος από μελιτζάνα και μοτσαρέλα: το “πιάτο” που μοιάζει με γλυκό αλλά δεν είναι.. Διαβάστε τη Συνταγή και θα εκπλαγείτε!
Λίγα λόγια για την μελιτζάνα
Το Ελληνικό όνομά της μελιτζάνας προέρχεται από παραλλαγή της Αραβικής της ονομασίας bāḏinjān, επηρεασμένο από το μελανό χρώμα του καρπού. Στην Κύπρο είναι γνωστή ως το βαζάνι, ονομασία πιο κοντινή στην Αραβική bāḏinjān. Η Βυζαντινή λέξη μελιτζάνα (melitzána) αποδόθηκε στα μεσαιωνικά λατινικά σαν melongena. Με αλλαγή του “g” σε “z” προέκυψε στα σύγχρονα Ιταλικά η λέξη “melanzana”. Η μελιτζάνα εκτός από παρασκευή μεσογειακών κυρίως φαγητών, γίνεται και καταπληκτικό γλυκό του κουταλιού (μελιτζανάκι).
Ποικιλίες στην Ελλάδα
Κυριότερες ποικιλίες στην Ελλάδα είναι του Λαγκαδά με τους ωοειδείς και μακριούς καρπούς βάρους 150 περίπου γραμμαρίων χρώματος σκούρου μοβ, η τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης από το 1996[), με μακρείς καρπούς 120-150 γραμμαρίων μωβ χρώματος, και Σύρου, μία πρώιμη ποικιλία με τους μεγαλύτερους καρπούς που φτάνουν και τα 300 γραμμάρια. Στην Ευρώπη, πρώτη στην παραγωγή μελιτζάνας βρίσκεται η Ιταλία και ακολουθούν η Ισπανία και η Ελλάδα. Στην Κρήτη καλλιεργείται το 50% της ελληνικής παραγωγής.
Συνταγή
Υλικά
- 2 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες, κομμένες σε χοντρές ροδέλες
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη
- 500γρ. μοτσαρέλα για πίτσα (όχι φρέσκια) σε φέτες
- 3 ντομάτες κομμένες σε χοντρές ροδέλες
- λίγο ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
- φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα ταψί.
- Απλώνετε στο ταψί τις φέτες μελιτζάνας, τις αλείφετε με ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με αλάτι και ρίγανη και τις ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά.
- Στρώνετε και ένα δεύτερο ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αλείφετε τις φέτες της ντομάτας με ελαιόλαδο, τις πανάρετε με τη φρυγανιά και τις αραδιάζετε στο ταψί.
- Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 20 λεπτά.
- Σε ένα από τα ταψιά που ήδη χρησιμοποιήσατε, φτιάχνετε πυργάκια με φέτες μελιτζάνας, ντομάτας και μοτσαρέλας εναλλάξ, τελειώνοντας με μια φέτα ντομάτας.
- Βάζετε ξανά το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 10 με 15 λεπτά, μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα.
- Γαρνίρετε τα πυργάκια με φυλλαράκια βασιλικού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε.
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή και η φωτογραφία αναρτήθηκαν αρχικά στην ιστοσελίδα www.olivemagazine.gr . Επισκεφτείτε το BLOG της ιστοσελίδας μας, στη Κατηγορία “Περί Γεύσεων” και ανακαλύψτε περισσότερες Συνταγές με τοπικά προϊόντα από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!
