Κρεατικό έδεσμα από τη Λέσβο από αρνί και συκωταριά, μαγειρεμένο στο φούρνο
Ο περίφημος μεζές της Λέσβου
Ο Σαρμάς είναι περίφημος κρασομεζές της Λέσβου (Ανατολική και Δυτική), που συνδυάζει τόσο το ψαχνό του αρνιού όσο και τη συκωταριά του και σερβίρεται συνήθως ως ορεκτικό πριν το κυρίως πιάτο. Τώρα, που πια…δεν “Μένουμε Σπίτι” αλλά ξαναβρισκόμαστε με αγαπημένα μας πρόσωπα, είναι ευκαιρία για να το δοκιμάσετε. Ακολουθεί η συνταγή, βήμα προς βήμα.
Συνταγή
Υλικά
- 1 μεγαλούτσικη συκωταριά αρνίσια, καθαρισμένη και πλυμένη
- 1 αρνίσια μπόλια (σκέπη)
- 500 γρ. αρνάκι από μπούτι, κομμένο σε μικρούς κύβους
- ½ φλιτζ. τσαγιού στραγγιστό γιαούρτι
- χυμός από 1 λεμόνι
- 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρά χτυπημένο
- 2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, κομμένες κυδωνάτες
- 250 ml λευκό ξηρό κρασί
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- άφθονη ξερή ρίγανη
Εκτέλεση
- Βάζω τη μπόλια σε μια λεκάνη με ζεστό προς χλιαρό νερό και την αφήνω να μαλακώσει.
- Κόβω τη συκωταριά σε μικρά κομματάκια, τη βάζω σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω το κομμένο κρέας, το αυγό, το γιαούρτι, αλάτι, πιπέρι και μπόλικη ρίγανη και ανακατεύω το μείγμα καλά.
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
- Στραγγίζω καλά αλλά προσεκτικά τη μπόλια με τα χέρια μου και την απλώνω σε μα καθαρή και επίπεδη επιφάνεια. Απλώνω το μείγμα της γέμισης στο κέντρο και κατά μήκος της μπόλιας και τυλίγω ώσπου να φτιάξω ένα μακρύ ρολό.
- Διπλώνω ή δένω τις άκρες με σπάγκο μαγειρικής και βάζω το ρολό στο ταψί.
- Προσθέτω τις πατάτες γύρω-γύρω, αλατοπιπερώνω, προσθέτω μπόλικη ρίγανη και περιχύνω με το ελαιόλαδο, το κρασί και το χυμό λεμονιού.
- Ψήνω για 1 ώρα ή μέχρι ο σαρμάς να ροδίσει καλά από πάνω.
- Τον σερβίρω ζεστό, κομμένο στις φέτες.
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή και η φωτογραφία αναρτήθηκαν αρχικώς στην ιστοσελίδα dinanikolaou.gr . Επισκεφτείτε το BLOG μας, στη Κατηγορία “Περί Γεύσεων” και ανακαλύψτε περισσότερες Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!