Δοκιμάστε μια διαφορετική εκδοχή του αγαπημένου καλοκαιρινού πιάτου των Ελλήνων από τα χέρια του γνωστού σεφ Άκη Πετρετζίκη
Ένα πιάτο, πολλές παραλλαγές
Στην Κρήτη, το μπριάμ το λένε σοφαγάδα, σοφεγάδο, συμπεθεριό ή σοφικό, και συνήθως προσθέτουν μια χεριά φρέσκα φασολάκια και προαιρετικά λίγες μπάμιες και το σερβίρουν με ξινομυζήθρα, ενώ στη Λευκάδα το κάνουν σαν ανοικτή πίτα με χωριάτικο φύλλο και για γέμιση χρησιμοποιούν μπριάμ και κριθαράκι που απορροφά τα υγρά. Στη Γαλλία το ρατατούιγ είναι ένα από τα παραδοσιακά πιάτα της Προβηγκίας, όπου τα λαχανικά κατ’ αρχάς σοτάρονται και κατόπιν ψήνονται σε γάστρα, ενώ στην Τυνησία τα λαχανικά συνδυάζονται με φασόλια, αμύγδαλα, σταφίδες και κουσκούς και αρωματίζονται με κανέλα, κόλιαντρο, πιπέρι καγιέν και κουρκουμά. Στη προκειμένη περίπτωση θα δοκιμάσουμε μια παραλλαγή της παραδοσιακής Ελληνικής συνταγής, συνοδευόμενη με γευστικό γλάσο γιαουρτιού.
Συνταγή
Υλικά
- 1 μελιτζάνα
- 2 καρότα
- 1 πατάτα
- 1 κολοκυθάκι, μεγάλο
- 1 πιπεριά κίτρινη
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 1 πιπεριά πράσινη
- 1 κρεμμύδι
- 2-3 σκ. σκόρδο
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- δεντρολίβανο
- ρίγανη
- θυμάρι
- αλάτι
- πιπέρι
- χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 2 ντομάτες
- 2 κ.σ. μέλι
Για το γλάσο του γιαουρτιού
- 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 αβγό
- παρμεζάνα, λίγη
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
- θυμάρι
- ρίγανη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
- Παράλληλα κόβουμε όλα τα λαχανικά μας και τα προσθέτουμε σε ένα μπολ. Τη μελιτζάνα σε κύβους 2 εκ., τα καρότα σε λεπτές φέτες 1 εκ., την πατάτα με την φλούδα σε κύβους 2 εκ., το κολοκύθι σε κάθετες φέτες 3-5 εκ., την κίτρινη-κόκκινη-πράσινη πιπεριά σε λωρίδες 5 εκ. και το κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φέτες .
- Προσθέτουμε στο μπολ το σκόρδο αφού το ψιλοκόψουμε, το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά μας, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Σοτάρουμε σε δόσεις (4-5 δόσεις) τα λαχανικά μας για περίπου 2-3 λεπτά η κάθε μία. Προσοχή, όχι όλα μαζί γιατί έτσι θα βράσουν.
- Βάζουμε την κάθε δόση σε ένα ταψί, μόλις είναι έτοιμη.
- Μόλις βάλουμε όλα μας τα λαχανικά στο ταψί προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι.
- Κόβουμε τις ντομάτες σε κύβους 5 εκ.και τις προσθέτουμε στο ταψί.
- Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά.
- Λίγο πριν να είναι έτοιμο το φαγητό μας, χτυπάμε με σύρμα τα υλικά για το γλάσο γιαουρτιού: το γιαούρτι, το αυγό, λίγη παρμεζάνα, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, το θυμάρι, τη ρίγανη και το περιχύνουμε πάνω από το μπριάμ.
- Ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να πάρει χρώμα περίπου 5-10 λεπτά.
Tip: Προσέχουμε να κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια τα λαχανικά που θέλουν περισσότερο χρόνο για να ψηθούν και σε μεγαλύτερα αυτά που ψήνονται πιο γρήγορα!
Καλή Επιτυχία!
Η συνταγή και η φωτογραφία για το μπριάμ με γλάσο γιαουρτιού αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com και είναι μια Συνταγή του σεφ Άκη Πετρετζίκη. Επισκεφτείτε το Blog της ιστοσελίδας μας, στη Κατηγορία “Περί Γεύσεων” και ανακαλύψτε περισσότερες παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!