
Το υπέροχα δροσιστικό καλοκαιρινό φρούτο σε μια διαφορετική Συνταγή από τις συνηθισμένες
Καρπούζι ή αλλιώς “υδροπέπων”
Το καρπούζι ή “υδροπέπων” είναι ένα φρούτο το οποίο προέρχεται από τη νότια Αφρική. Οι ποικιλίες που καταναλώνονται σήμερα μπορούν να φτάσουν σε βάρος αρκετά κιλά. Το καρπούζι είναι λείο εξωτερικά με χρώμα αποχρώσεις του πράσινου και ενίοτε με εναλλασσόμενες σκούρες και ανοικτές πράσινες ρίγες.
Προέλευση ονομασίας
Το καρπούζι εμφανίζεται για πρώτη φορά σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου. Τον 10ο αιώνα μ.Χ. καλλιεργείται στην Κίνα και τον 13ο αιώνα εμφανίζεται στην Ευρώπη. Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων» (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon). Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική karpuz. Στην Κύπρο δε, χρησιμοποιείται και η αραβική ονομασία παττίχα.
Ποικίλες οι χρήσεις του
Στην Ελλάδα ωριμάζει το καλοκαίρι και είναι ένα από τα πιο δροσιστικά καλοκαιρινά φρούτα, ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες. Μπορεί επίσης να χτυπηθεί στο μπλέντερ και να γίνει γρανίτα ή αναψυκτικό, με ή χωρίς την προσθήκη μικρής ποσότητας αλκοόλ. Μπορεί επίσης να γίνει και φρουτ-παντς, κόβοντάς το στη μέση, αδειάζοντας το ένα μισό και ξαναγεμίζοντάς το με το αλεσμένο περιεχόμενο συν ένα μπουκάλι βότκα και παγάκια. Σε αρκετά σημεία της Ελλάδας με το φλοιό του καρπουζιού παρασκευάζουν γλυκό του κουταλιού. Στη προκειμένη θα μάθουμε πως να κάνουμε πουτίγκα από καρπούζι. Ακολουθεί η Συνταγή.
Συνταγή
Υλικά
- 1.400 γρ. καρπούζι, κομμένο σε κομμάτια, χωρίς κουκούτσια και φλούδα
- 220 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 γρ. νισεστέ (κορν φλάουρ)
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το σερβίρισμα
- 100 γρ. σαντιγί
- 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα
Εκτέλεση
- Παίρνουμε τα κομμάτια καρπούζι, χωρίς κουκούτσια και φλούδα, τα βάζουμε στο μπλέντερ με τα μαχαίρια και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν υγρό. Το βάζουμε στην άκρη.
- Ανακατεύουμε μαζί τη ζάχαρη και το νισεστέ σε μία αντικολλητική κατσαρόλα.
- Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το καρπούζι.
- Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά.
- Πρέπει να ανακατεύουμε συχνά και να ξύνουμε τη βάση της κατσαρόλας με μία ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας το μείγμα.
- Βράζουμε και ανακατεύουμε συχνά, για 5 λεπτά, μέχρι να πήξει το μείγμα .
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε, ανακατεύοντας, το εκχύλισμα βανίλιας.
- Περνάμε από λεπτό κόσκινο πιέζοντας το μείγμα με μία σπάτουλα και το βάζουμε σε ένα μπολ.
- Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη βάζοντάς τη να κολλήσει επάνω στην πουτίνγκα για να μην κάνει πέτσα.
- Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες.
- Τη σερβίρουμε σε μπολ με τη σαντιγί και τα χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης ή με άλλους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.
Tip: Αν θέλετε μπορείτε να σερβίρετε με κανέλα, σοκολάτα και τριμμένα μπισκότα!
Καλή Επιτυχία!
Η συνταγή και η φωτογραφία του άρθρου ανήκουν στον Σεφ Άκη Πετρετζίκη και δημοσιεύτηκαν αρχικά στην ιστοσελίδα www.akispetretzikis.gr . Επισκεφτείτε το Blog της ιστοσελίδας μας, στη Κατηγορία “Περί Γεύσεων” για να μάθετε περισσότερες Συνταγές από διαλεχτά Ελληνικά προϊόντα!