
Η παραδοσιακή, αυθεντική συνταγή για την Σκοπελίτικη τυρόπιτα κατευθείαν στο πιάτο σας
Το σήμα κατατεθέν της Σκοπέλου
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αυθεντικής τυρόπιτας της Σκοπέλου είναι το σπειροειδές σχήμα της, το οποίο μοιάζει με σαλιγκάρι. Η παραδοσιακή, αυθεντική τυρόπιτα είναι στριφτή, τηγανισμένη, με εξαιρετικά λεπτό φύλλο, ανοιγμένο στο χέρι. Η στριφτή, παραδοσιακή τυρόπιτα Σκοπέλου είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού και όχι άδικα αφού αποτελεί μια εξαιρετικά νόστιμη επιλογή για όλες τις ώρες της μέρας, που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη! Ακολουθεί η Συνταγή για να τη δοκιμάσετε σπίτι σας.
Συνταγή
Υλικά
- ελαιόλαδο, για το άλειμμα
- ηλιέλαιο, για το άλειμμα
Για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι μαλακό, +έξτρα για το άνοιγμα
- 2 αβγά, μέτρια
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
- 150-200 γρ. νερό
Για τη γέμιση
- 400 γρ. φέτα
- 200 γρ. γραβιέρα
- 1 αβγό, μέτριο
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- μέλι
- σουσάμι
- φύλλα δυόσμου, φρέσκα
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη με το χέρι σε ένα μπολ ή με το γάντζο στο μίξερ μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Τρίβουμε τα τυριά στον τρίφτη και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το αυγό και το πιπέρι ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλευριού. Το κόβουμε κατά μήκος ώστε να έχουμε κάθετες λωρίδες, 8-10 εκ. ώστε να μπορούν να τυλιχθούν ρολό.
- Πασπαλίζουμε την κάθε λωρίδα με λάδι και ρίχνουμε λίγο από το μείγμα με τα τυριά.
- Κλείνουμε την κάθε λωρίδα πιέζοντας καλά ώστε να μην ξεφεύγει η γέμιση από μέσα και τυλίγουμε σε σχήμα σαλιγκαριού.
- Τηγανίζουμε την πίτα σε ζεστό λάδι, σε μέτρια φωτιά, για 8-10 λεπτά περίπου ή μέχρι να ψηθεί και ροδοκοκκινίσει το φύλλο και από τις δύο πλευρές αφήνοντας τη μετά σε απορροφητικό χαρτί για να απορροφηθούν τα επιπλέον λάδια.
- Σερβίρουμε με μέλι, σουσάμι και φρέσκα φύλλα δυόσμου.
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή για τη παραδοσιακή τυρόπιτα Σκοπέλου όπως και η φωτογραφία ανήκουν στον Έλληνα Σεφ Άκη Πετρετζίκη. Αναρτήθηκαν αρχικά στην ιστοσελίδα www.akispetretzikis.com . Επισκεφτείτε το Blog της ιστοσελίδας μας, στη Κατηγορία “Περί Γεύσεων” και ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες Παραδοσιακές συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!