
Φασολάκια: το θερινό φαγητό των Ελλήνων σε συνδυασμό με ντόπιο, κατσικάκι Κρήτης
Ένα αμιγώς Ελληνικό πιάτο
Τα φασολάκια αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά θερινά φαγητά της πατρίδας μας, η συγκινητική απλότητα των οποίων τα καθιστά εξέχον παράδειγμα της ελληνικής κουζίνας.
Οι Ποικιλίες του
Οι πιο γνωστές ελληνικές ποικιλίες από φασολάκια είναι τα μπαρμπούνια (φαρδιά και πλακέ), τα ανοιχτοπράσινα τσαουλιά (ή τσαλιά), που είναι κυλινδρικά, τα άσπρα βουτυράτα, τα λεπτά και μακριά αμπελοφάσουλα, τα κίτρινα «καναρινιά» της δυτικής Ελλάδας και οι φρέσκες χάντρες μέσα στον ασπροκόκκινο λοβό, που αφαιρούμε για να τις μαγειρέψουμε. Συγκαταλέγονται στις πιο κλασικές πρώτες ύλες της κουζίνας μας και το φόρτε τους είναι το καλοκαίρι. Φυσικά, τα βρίσκουμε όλο το χρόνο, κατεψυγμένα, ελληνικά ή από το εξωτερικό, συμβατικά και βιολογικά.
Τρόποι μαγειρέματος ανά την Ελλάδα
Η πιο συνηθισμένη τους παρασκευή είναι λαδερά, με σκορδοκρέμμυδα, ντομάτα και μαϊντανό ή δυόσμο, συνταγή που μαγειρεύει όλη η χώρα με ελαφριές αποκλίσεις. Ωστόσο, η φαντασία είναι και εδώ πρωταγωνιστής. Τα φασολάκια, ανάλογα με την περιοχή, μπαίνουν σε διάφορα τουρλού κατσαρόλας ή φούρνου, ενώ θαυμάσια είναι και σε καγιανά και σφουγγάτο, ακόμα και σε πίτες με τυριά, όπως συνηθίζουν σε κάποια νησιά (π.χ. στην Πάρο). Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως στη Κρήτη μαγειρεύουν τα φασολάκια με κοκκινιστό κρέας (μοσχάρι, κατσίκι ή αρνάκι) ή με κιμά.
Συνταγή
Υλικά
- 1 κιλό κατσικάκι κομμένο σε μερίδες και ξεκοκαλισμένο (μπούτι)
- ½ κιλό φασολάκια πλατιά
- 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ κιλό ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- 1 ποτήρι νερό ή ζωμό ζεστό
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε και στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας το κατσικάκι.
- Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο χωρίς να κάψει και ρίχνουμε το κατσικάκι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει και στη συνέχεια το σκόρδο και σοτάρουμε ανακατεύοντας για 2 περίπου λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και μετά από 3 λεπτά προσθέτουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό ή ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 50 λεπτά περίπου.
- Μετά από τα 50 λεπτά, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τις τριμμένες ντομάτες και τον πελτέ. Σκεπάζουμε ξανά τη κατσαρόλα και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για άλλα 30 λεπτά περίπου, συμπληρώνοντας λίγο ακόμα ζεστό νερό αν χρειάζεται.
- Όταν μαλακώσει το κρέας και 15 λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα φασολάκια και τον μαϊντανό. Όταν κλείσουμε τη φωτιά σκεπάζουμε με μία πετσέτα το φαγητό και το αφήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
- Σερβίρουμε συνοδεύοντας με τριμμένο τυρί.
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή και η φωτογραφία αναρτήθηκαν αρχικά στην ιστοσελίδα evaparakentaki.com . Επισκεφτείτε το Blog της ιστοσελίδας μας, στη Κατηγορία “Περί Γεύσεων” για να Ανακαλύψετε περισσότερες Παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!