
Ανακαλύψτε την μοναδική γεύση του ψημένου σύκου στο φούρνο, με κατσικίσιο τυρί και Ελληνικό προσούτο
Σύκο, το πολύτιμο φρούτο της αρχαιότητας
Το σύκο, φρούτο κατεξοχήν μεσογειακό, αποτελεί σήμα κατατεθέν του τέλους καλοκαιριού, με αναμφισβήτητη θρεπτική αξία και θεραπευτικά οφέλη. Συνιστά αναπόσπαστο στοιχείο της ανθρώπινης διατροφής εδώ και τουλάχιστον 3.000 χρόνια και στην αρχαία Αθήνα τα σύκα θεωρούνταν τόσο πολύτιμα, ώστε υπήρχε ειδικό σώμα ανδρών -οι «συκοφάντες»– που κατήγγειλαν όσους τα έκλεβαν ή τα εξήγαν παράνομα!
Οι χρήσεις του σύκου σήμερα
Σήμερα εκτός από ωμά μπορούν να καταναλωθούν με πάρα πολλούς άλλους τρόπους. Μπορούν να ξηραθούν φυσικά στον ήλιο, για να διατηρηθούν για καιρό, να γίνουν μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, να χρησιμοποιηθούν ωμά σε σαλάτες ή και να μαγειρευτούν. Στη προκειμένη περίπτωση θα δούμε πως το σύκο μπορεί να ψηθεί και μαζί με κατσικίσιο τυρί και προσούτο από την περιοχή της Ευρυτανίας μπορεί να δημιουργήσει ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα που έχετε ποτέ δοκιμάσει!
Συνταγή
Υλικά
- 12 σύκα μεγάλα, ώριμα και κρουστά
- 120γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί
- 6 λεπτές φέτες προσούτο Ευρυτανίας, κομμένες στη μέση κατά μήκος
- 6 καρύδια καθαρισμένα και χωρισμένα στη μέση
- λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- μερικά φύλλα συκιάς για την παρουσίαση (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύετε το τυρί με το πιπέρι και το χωρίζετε σε δώδεκα ίσα μέρη.
- Πλένετε τα σύκα και τα σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας. Χαράζετε τα σύκα στη μέση χωρίς να τα κόψετε τελείως και ύστερα τα γεμίζετε με το τυρί. Πιέζετε ένα καρύδι από πάνω και τα κλείνετε.
- Τυλίγετε κάθε σύκο γύρω από τη μέση του με μια φέτα προσούτο, τα καρφώνετε με οδοντογλυφίδα και τα αραδιάζετε σε ταψί.
- Ανάβετε το γκριλ του φούρνου και όταν κάψει τοποθετείτε το ταψί στη δεύτερη σκάλα. Παρακολουθείτε το ψήσιμο και όταν αρχίζει και ψήνεται το προσούτο και να λιώνει το τυρί είναι έτοιμα.
- Ξεφουρνίζετε τα σύκα και αφαιρείτε προσεκτικά τις οδοντογλυφίδες.
- Στρώνετε μια πιατέλα με πλυμένα και στεγνωμένα φύλλα συκιάς και τοποθετείτε πάνω τους τα σύκα. Τα σερβίρετε αμέσως.
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή ανήκει στην Chef Γεωργία Κοφινά και αναρτήθηκε αρχικώς στην ιστοσελίδα olivemagazine.gr . Επισκεφτείτε το Blog της Ιστοσελίδας ΔΗΜΟΙ.GR στη Κατηγορία “Περί Γεύσεων” και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες Συνταγές με Ελληνικά προϊόντα από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!