
Δοκιμάστε μια πεντανόστιμη, σπιτική Συνταγή από την Αργολίδα, με αρνάκι στο φούρνο, ψημένο στη γάστρα
Παραδοσιακή συνταγή από την Αργολίδα
Η Μπογάνα είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Αργολίδας με αρνί, ολόκληρες πατάτες μικρές και ντομάτες. Αυτό που κάνει τη διαφορά από τα άλλα ψητά είναι το φρέσκο αιγοπρόβειο βούτυρο που του δίνει την υπέροχη γεύση του.
Η μπογάνα ή μπουγάνα είναι η γάστρα με το καπάκι που μπαίνει στη χόβολη. Παραδοσιακά το φαγητό αυτό γινόταν στον ξυλόφουρνο ή στο τζάκι και έβαζαν θράκα πάνω από το καπάκι και γύρω από την μπογάνα. Επειδή όμως δεν έχουμε όλοι ξυλόφουρνο ένας εύκολος τρόπος να προσομοιώσουμε τη μέθοδο αυτή, είναι να καλύψουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και να το σιγοψήσουμε στο φούρνο μας.
Συνταγή
Υλικά
- 1.500 γρ μπούτι από αρνί γάλακτος
- 1.500 γρ πατάτες μικρές ολόκληρες (κατάλληλες για φούρνο)
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 κουτί ντομάτες κονκασέ (200 γρ.)
- 10 ντοματίνια
- 1 κουταλιά αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουταλιά ρίγανη
- 3 – 4 κλωναράκια δενδρολίβανο
- 2 λεμόνια ζουμερά (1/2 κούπα χυμό λεμονιού)
- Αλάτι
- 100 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
- ¾ κούπας ελαιόλαδο
- 1 κούπα νερό
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε το αλουμινόχαρτο για να σκεπάσουμε το ταψί.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο Κελσίου.
- Χαράσσουμε τις πατατούλες με ένα κοφτερό μαχαίρι.
- Πλένουμε το αρνί και τρυπάμε το μπούτι σε δύο σημεία και βάζουμε μέσα το σκόρο.
- Αλατοπιπερώνουμε το αρνί και ρίχνουμε ρίγανη.
- Κάνουμε το ίδιο και με τις πατάτες.
- Τοποθετούμε το αρνί στο κέντρο του ταψιού και βάζουμε τις πατάτες γύρω από το αρνί.
- Προσθέτουμε το μισό κουτί ντομάτας κονκασέ, το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και το νερό.
- Βάζουμε τα ντοματίνια στα κενά σημεία καθώς και το δενδρολίβανο.
- Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα πρώτα και το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το κρέας για 2 ½ ώρες.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο προσεκτικά (προσοχή στους υδρατμούς) και γυρίζουμε το κρέας και τις πατάτες.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180ο Κελσίου και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα, περίπου για μισή ώρα.
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή και η Φωτογραφία αναρτήθηκαν αρχικά στην ιστοσελίδα www.kopiaste.info και ανήκουν στη κ. Ήβη Λιακοπούλου. Επισκεφτείτε το BLOG της ιστοσελίδας μας στη Κατηγορία “Περί Γεύσεων” και Ανακαλύψτε περισσότερες Παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!
Διαβάστε περισσότερα νέα του Δήμου

Χριστουγεννιάτικη Σαλάτα για το Γιορτινό τραπέζι (Συνταγή)
