
Δοκιμάστε τη Συνταγή για γλυκόξινο κόκκινο λάχανο, ιδανικό συνοδευτικό για τα χειμωνιάτικα πιάτα με κρέας
Τα πολλαπλά οφέλη της σούπερ τροφής του χειμώνα
Τα οφέλη από το κόκκινο λάχανο είναι πολλά και σημαντικά. Εδώ σας παραθέτουμε τα πιο σημαντικά από αυτά:
- Το κυριότερο είναι ότι φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές δράσεις του. Είναι μια καλή πηγή βήτα-καροτίνης, βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου. Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του σε πολυφαινόλες κατατάσσεται στα κορυφαία λαχανικά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
- Το λάχανο έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, ιδιαίτερα εκείνων του παχέος εντέρου και αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού.
- Βοηθάει επίσης στη μείωση της χοληστερίνης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
- Ένα φλιτζάνι ωμό λάχανο περιέχει 2,2 γρ. φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην διαδικασία της πέψης, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, στη μείωση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα και στον μετριασμό της υπερκατανάλωσης τροφής.
- Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ και ανθοκυανίνες, που βοηθούν τη νοητική λειτουργία και τη συγκέντρωση. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες μπορούν επίσης να αποτρέψουν τη βλάβη των νεύρων, βελτιώνοντας την άμυνά μας κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας. Το κόκκινο λάχανο έχει το υψηλότερο ποσοστό αυτών των θρεπτικών ουσιών.
Η Συνταγή
Εκτός από ωμό το κόκκινο λάχανο, μπορείτε να το προσθέσετε σε ποικιλία από σαλάτες, να το μαγειρέψετε στον ατμό ή να φτιάξετε ένα υπέροχο γλυκόξινο συνοδευτικό για τα κρεατικά σας. Διαβάστε τη Συνταγή εδώ:
Υλικά
- 1 κιλό κόκκινο λάχανο, κομμένο στα 4, χωρίς κοτσάνια, κομμμένο σε πολύ λεπτές φέτες (στο μίξερ ή στο χέρι)
- 1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι
- 2 κουταλιές σούπας λάδι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
- 5 κόκκους μπαχάρι, λεπτοσπασμένους στο γουδί
- 1/2 κουταλιά γλυκού πιπέρι
- 4 κουταλιές σούπας ξύδι
- 1/2 κουταλιά γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 50ml νερό ή κόκκινο κρασί ή χυμό μήλου ή χυμό πορτοκαλιού
- Λίγο μαϊντανό και ξύσμα πορτοκαλιού για στόλισμα
Εκτέλεση
- Βάλτε το λάχανο σε μπολ με το αλάτι και τρίψτε με τα χέρια σας να μαλακώσει λίγο.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα, σωτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι, μαζί με το πιπέρι, μπαχάρι και τη ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει διάφανο. Σβήστε με το ξύδι.
- Προσθέστε το λάχανο με τα υγρά – αν έχει βγάλει και δυναμώστε τη φωτιά. Ανακατέψτε να ενωθούν οι γεύσεις. Το λάχανο όσο ζεσταίνεται μαλακώνει και χάνει όγκο.
- Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού και το υγρό που θέλετε. Χαμηλώστε τη φωτιά και κλείστε με καπάκι την κατσαρόλα. Οι ατμοί θα μαλακώσουν πιο γρήγορα το λάχανο. Δεν θέλει πάνω από 20 λεπτά. Αν το θέλετε πιο τραγανό, μην κλείσετε με καπάκι την κατσαρόλα.
- Το λάχανο παραμένει τραγανό, έχει αρωματιστεί και έχει την σπιρτάδα του ξυδιού τόσο όσο χρειάζεται για να συνοδεύσει λιπαρά κρέατα. Παρότι στα αρωματικά μπορείτε να βάλετε κανέλα και γαρύφαλο αντί για μπαχάρι, το μπαχάρι ταιριάζει εξαιρετικά στο κόκκινο λάχανο.
- Μπορείτε να το ετοιμάσετε από την παραμονή και να το ζεστάνετε ή να το σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου την επόμενη ημέρα.
- Πριν σερβίρετε πασπαλίστε με μαϊντανό ψιλοκομμένο και φρέσκο ξύσμα πορτοκαλιού. Και τα δύο δίνουν φρεσκάδα και καταπληκτικό χρώμα στο πιάτο.
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή για το γλυκόξινο κόκκινο λάχανο και η φωτογραφία του άρθρου αναρτήθηκαν αρχικά στην ιστοσελίδα tastefull.gr . Η συνταγή ανήκει στην Βίκυ Κουμάντου και η φωτογραφία στον Γεώργιο Δέτση. Επισκεφτείτε το Blog της ιστοσελίδας μας στη Κατηγορία “Περί Γεύσεων” και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες Συνταγές με Ελληνικά προϊόντα από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!
Διαβάστε περισσότερα νέα του Δήμου

Νηστίσιμη μερέντα για τους Vegan λάτρεις της σοκολάτας (Συνταγή)
26 Φεβρουαρίου 2023από Συντάκτης