Ο Δήμος Ναυπλίου συνεργάζεται με Πανεπιστήμιο του Βελγίου και ψηφιοποιεί τα μνημεία του
Το Ναύπλιο γίνεται…ψηφιακό
Στο πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου Ναυπλιέων με τον HERITAGE (Οργανισμός για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς) και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Γάνδης πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο στις 25 Οκτωβρίου-2 Νοεμβρίου 2020 εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την σύγχρονη ψηφιοποίηση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.
Σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο του Βελγίου
Στο ειδικό πρόγραμμα εκπαιδεύτηκαν 13 φοιτητές του HOGENT University of Applied Science and Arts (Ghent, Belgium) για τη δημιουργία τρισδιάστατων ψηφιακών μοντέλων και με τη χρήση καινοτόμων τοπογραφικών εργαλείων δημιούργησαν ψηφιακές απεικονίσεις αποκατάστασης των μνημείων του Ναυπλίου.
Για τους σκοπούς της εκπαίδευσης χρησιμοποιήθηκαν δύο υπερσύγχρονοι επίγειοι σαρωτές laser προκειμένου να συλλεγούν πυκνά και ακριβή νέφη σημείων.
Πως γίνεται η ψηφιοποίηση;
Η επίγεια σάρωση με laser είναι μια τεχνική που αξιοποιεί αόρατες ακτίνες laser για την ακριβή γεωμετρική αποτύπωση αντικειμένων. Σε συνδυασμό με ειδική ενσωματωμένη κάμερα μετατρέπει τα νέφη σημείων σε τρισδιάστατη απεικόνιση. Επιπλέον οι εκπαιδευόμενοι φοιτητές χρησιμοποίησαν τον εξοπλισμό τους για τον υπολογισμό τρισδιάστατων φωτό-ρεαλιστικών μοντέλων που επιτρέπουν ανά πάσα στιγμή τη δημιουργία αποτυπώσεων όψεων, ορθό-φωτογραφιών και διαδραστικών τρισδιάστατων απεικονίσεων. Το συνολικό έργο της εκπαίδευσης θα παρουσιαστεί την Άνοιξη του 2021 σε ειδική ιστοσελίδα.
Η ομάδα κλήθηκε από το Δήμαρχο Ναυπλιέων να εργαστεί σε μνημεία του Δήμου Ναυπλιέων.
Ποια Μνημεία ψηφιοποιήθηκαν;
Υπό την επίβλεψη του καθηγητή Δρ. Cornelis Stal η ψηφιοποίηση μνημείων περιλαμβάνει την μελέτη και αποτύπωση της Πλατείας Δικαστηρίου ,το Δικαστικό Μέγαρο, την Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα και το παρακείμενο οθωμανικό λουτρό, το Παλαιό Τελωνείο και άλλα.