Δοκιμάστε μια διαφορετική Συνταγή για σπιτικό Φθινοπωρινό κέικ με γιαούρτι και μπαχαρικά
Ένα κέικ, γεμάτο αρώματα
Φθινόπωρο σημαίνει νέες γεύσεις στο σπιτικό τραπέζι. Τα φρούτα εποχής, όπως τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα ρόδια είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμα και μπορούν να καταναλωθούν με ποικίλους τρόπους. Και επειδή όλοι θέλουμε κάτι γλυκό μέσα στη μέρα μας, είτε στο πρωινό μας, είτε με τον απογευματινό μας καφέ τι καλύτερο από ένα σπιτικό κέικ μήλου με γιαούρτι και υπέροχα αρώματα. Ακολουθεί η Συνταγή.
Συνταγή
Υλικά (για 8-10 κομμάτια)
Για το κέικ
- 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ¼ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. κανέλα
- λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 55 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1 αυγό
- ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
- 2 μεγάλα μήλα, ξεφλουδισμένα, κομμένα σε λεπτές φέτες
- ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα
Για την επικάλυψη
- 65 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 55 γρ. καστανή ζάχαρη
- ¾ κ.γ. κανέλα
- ⅛ κ.γ. αλάτι
- 40 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος (κρύο, κομμένο σε κύβους)
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε την επικάλυψη. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι.
- Προσθέτουμε διάσπαρτα το φρέσκο βούτυρο αγελάδος και τρίβουμε με τα χέρια μας να ενωθούν τα υλικά σε ψιχουλιαστή ζύμη. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε το κέικ.
- Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ ,το αλάτι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
- Σε άλλο μπολ με μίξερ χειρός χτυπάμε το φρέσκο βούτυρο αγελάδος για 1 λεπτό μέχρι να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για άλλο 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε για ½ λεπτό.
- Προσθέτουμε το στραγγιστό γιαούρτι 2% και χτυπάμε για ½ λεπτό, μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε αφράτο μείγμα.
- Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να ενωθούν τα δύο μείγματα.
- Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα (διαμ. 22 εκ.). Από πάνω στρώνουμε τις φέτες μήλου.
- Πασπαλίζουμε με το μείγμα της επικάλυψης και πιέζουμε ελαφρώς να ενωθεί με τα υπόλοιπα.
- Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC, για 45-50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να χρυσίσει.
- Αφήνουμε να κρυώσει για 10-12 λεπτά και ξεφορμάρουμε προσεκτικά.
- Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή και η φωτογραφία για το κέικ μήλου, αναρτήθηκαν αρχικά στην ιστοσελίδα madameginger.com . Η συνταγή ανήκει στην Μαριλού Παντάκη. Η λήψη της φωτογραφίας έγινε από τον Αλέξανδρο Ιωαννίδη. Επισκεφτείτε το BLOG της ιστοσελίδας μας, στη Κατηγορία “Περί Γεύσεων” και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες σπιτικές Συνταγές με υλικά από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!