Ένας απολαυστικός κορμός για τις ημέρες των Χριστουγέννων από τα χέρια του πολύ αγαπημένου Άκη Πετρετζίκη
Χριστουγεννιάτικος κορμός με σαντιγί από καρύδα
Τις ημέρες των εορτών συνηθίζουμε στα οικογενειακά τραπέζια να βρίσκονται παραδοσιακά γλυκά, όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες στη κλασσική μορφή τους αλλά και σε ενδιαφέρουσες παραλλαγές. Μια παραλλαγή ενός ακόμη αγαπημένου μας γλυκού από τον γνωστό Σεφ Άκη Πετρετζίκη, είναι και ο Χριστουγεννιάτικος κορμός με σαντιγί καρύδας, διακοσμημένος με αμύγδαλο φιλέ και φραγκοστάφυλα.
Συνταγή
Υλικά
Για τη βάση
- 70 γρ. βρόμη
- 100 γρ. αμύγδαλο φιλέ
- 60 γρ. κακάο, + έξτρα για το πασπάλισμα
- 240 γρ. χουρμάδες, απυρήνωτοι
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 30 γρ. νερό, κρύο
Για τη σαντιγί καρύδας
- 400 γρ. κρέμα καρύδας, κρύα
- 20 γρ. ζάχαρη καρύδας
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
Για τη διακόσμηση
- 50 γρ. κουβερτούρα
- 30 γρ. αμύγδαλο φιλέ
- 100 γρ. φραγκοστάφυλα
Εκτέλεση
Για τη βάση
- Βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια τη βρόμη, το φιλέ αμυγδάλου, το κακάο, και χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν εντελώς.
- Προσθέτουμε τους χουρμάδες, το ξύσμα πορτοκαλιού, το εκχύλισμα βανίλιας, και χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν οι χουρμάδες.
- Προσθέτουμε το νερό και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να δημιουργηθεί μια ζύμη.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη, και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες να σφίξει.
Για τη σαντιγί καρύδας
- Ανοίγουμε την κονσέρβα με την κρέμα καρύδας, με ένα κουτάλι βγάζουμε το λευκό στέρεο μέρος της και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Το νερό της καρύδας που περισσεύει το χρησιμοποιούμε σε ροφήματα και άλλες συνταγές.
- Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη καρύδας, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού, και χτυπάμε με το σύρμα για 3-4 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνει σαντιγί.
- Μεταφέρουμε τη σαντιγί σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη, και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Για τη σύνθεση
- Αφαιρούμε τη ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετούμε πάνω σε ένα φύλλο λαδόκολλας που έχουμε πασπαλίσει με κακάο.
- Πασπαλίζουμε τη ζύμη με κακάο και τοποθετούμε από πάνω ακόμα ένα φύλλο λαδόκολλας.
- Ανοίγουμε την παγωμένη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη σε τετράγωνο 25×25 εκ.
- Αφαιρούμε τη σαντιγί καρύδας από το ψυγείο και την απλώνουμε με ένα κουτάλι σε όλη την επιφάνεια της ζύμης, εκτός από τις άκρες.
- Τυλίγουμε τη ζύμη ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ρολό.
- Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα, τη βάζουμε σε ένα μπολ, και τη λιώνουμε στα μικροκύματα στα 800 Watt για 1-1,5 λεπτό ή σε μπεν μαρί.
- Περιχύνουμε τον κορμό με τη λιωμένη κουβερτούρα και τοποθετούμε από πάνω το φιλέ αμυγδάλου και τα φραγκοστάφυλα.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή Επιτυχία!
Ο γιορτινός κορμός με σαντιγί καρύδας είναι μια Συνταγή που αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com και ανήκει στον Σεφ Άκη Πετρετζίκη. Επισκεφτείτε το Blog της ιστοσελίδας μας στη Κατηγορία “Περί Γεύσεων” και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!