Δοκιμάστε την απόλυτη σπιτική συνταγή για μια παραδοσιακή, Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα
Από που ξεκίνησε το έθιμο της Βασιλόπιτας
Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλιό, προέρχεται από εκείνο το τελούμενο στην αρχαία ελληνική εορτή των «Κρονίων» που παρέλαβαν οι Φράγκοι. Από τον Μέγα Βασίλειο προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε. Στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλα μέρη όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Πόλη (Κωνσταντινούπολη) και τη Μικρά Ασία συνηθίζεται η λεγόμενη «πολίτικη» ή «σμυρνέικη» Βασιλόπιτα η οποία παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και γάλα, παρασκευάζεται σε διάφορα μεγέθη και είδη αλλά συνήθως είναι φουσκωτή, αφράτη και γλυκιά. Σε άλλα μέρη επικρατούν άλλοι τρόποι παρασκευής με μπαχαρικά κ.α. Βασικό όμως κοινό γνώρισμα είναι ότι στο εσωτερικό όλων τοποθετείται νόμισμα, συνήθως κοινό όμως σε ορισμένες περιπτώσεις χρυσό (κωσταντινάτο) ή ασημένιο. Στη προκειμένη περίπτωση θα σας διαβάσετε την Παραδοσιακή Συνταγή για βασιλόπιτα, με απίθανη γεύση και άρωμα.
Συνταγή
Υλικά
- 3 & 1/2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
- 1 φακελάκι baking powder
- 6 φρέσκα αυγά (χωρίζουμε το ασπράδι από τον κρόκο)
- 1 πλάκα βούτυρο (250γρ)
- 2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα εβαπορέ (όχι αραιωμένο)
- Τον χυμό και το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 4 κ.σ κονιάκ
- 2 βανίλιες
Εκτέλεση
- Χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη
- Χτυπάμε το βούτυρο (το οποίο βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου) μέχρι να ασπρίσει
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους μέχρι να αφρατέψει το μείγμα
- Προσθέτουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι, τις βανίλιες, τον χυμό και το κονιάκ
- Τέλος, προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με τη μαρέγκα. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις να μην χάσει τον αέρα του το μείγμα
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι 25-30εκ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις, για 1 ώρα περίπου.
- Γαρνίρουμε την παραδοσιακή μας Βασιλόπιτα, όπως θέλουμε (με ζάχαρη άχνη, γλάσο, φιλέ αμυγδάλου, κλπ).
Tip: Τοποθετήστε το νόμισμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο και μάλιστα οριζοντίως, αφότου έχετε αδειάσει το μείγμα στο ταψί , ώστε κατά το ψήσιμο να μην καταλήξει στο κάτω μέρος της Βασιλόπιτας.
Καλή Επιτυχία και Καλή Χρονιά σε όλους!
Ευχαριστούμε θερμά για την συνταγή για την Παραδοσιακή Βασιλόπιτα, την κ. Λένια από την Χαλκίδα . Επισκεφτείτε το Blog μας στη Κατηγορία “Περί Γεύσεων” και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!