
Γλυκιά κολοκυθόπιτα από την Πάρο με κίτρινη κολοκύθα
Η Λύρα που έγινε…πίτα
Μια αρχοντική γλυκιά κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα. Στην Πάρο τη φτιάχνουν με φύλλο, που ανοίγουν μόνοι τους, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για ευκολία έτοιμο χωριάτικο. Η Παριανή κολοκυθόπιτα ή αλλιώς Λυρόπιτα (από την λέξη “λύρα”, την χαρακτηριστική κίτρινη κολοκύθα) είναι από τις πιο νόστιμες και γλυκιές πίτες που θα έχετε δοκιμάσει. Ακολουθεί η Συνταγή για να την ετοιμάσετε σπίτι σας!
Συνταγή
Υλικά
- 1 1/2 κιλό κολοκύθα κίτρινη, τριμμένη
- 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 3 αβγά, ελαφρά χτυπημένα
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζανάκι του καφέ μαύρες σταφίδες
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ξανθές σταφίδες
- 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
- 1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
- λίγο γαρίφαλο σε σκόνη
- λίγο μοσχοκάρυδο σε σκόνη
- 6 χωριάτικα φύλλα για πίτα
Για το Σερβίρισμα
- ζάχαρη άχνη
- κανέλα σε σκόνη
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε την κολοκύθα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να μαλακώσει και να εξατμιστούν τα υγρά της -είναι σημαντικό να μην υπάρχουν υγρά γιατί τα φύλλα της πίτας θα μαλακώσουν.
- Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αβγά μαζί με τη ζάχαρη, τις σταφίδες, τα καρύδια, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.
- Αλείφουμε τη βάση και τα πλαϊνά ενός ορθογώνιου ταψιού με ελαιόλαδο και απλώνουμε ένα-ένα τα 4 φύλλα λαδώνοντάς τα πριν τα στρώσουμε.
- Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
- Καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα δύο φύλλα λαδώνοντάς τα ένα-ένα.
- Διπλώνουμε και φέρνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα στρίβοντάς τις να σχηματιστεί ένας κόθρος (γωνία).
- Χαράζουμε την πίτα με ένα μαχαίρι και αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο.
- Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για περίπου 50 λεπτά.
- Τη σερβίρουμε ζεστή πασπαλίζοντας από πάνω με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Καλή Επιτυχία!
Η φωτογραφία καθώς και η Συνταγή για την Παριανή Κολοκυθόπιτα αναρτήθηκαν αρχικά στην ιστοσελίδα olivemagazine.gr . Η συνταγή είναι του Σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου. Επισκεφτείτε το BLOG της ιστοσελίδας μας, στη Κατηγορία “Περί Γεύσεων” και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!