
Μερακλίδικα κεμπάπ με τριών ειδών κιμά, ζυμωμένα με ανατολίτικα μπαχαρικά και πιπεριές: η απόλυτη Συνταγή για την Τσικνοπέμπτη
Η Πέμπτη που η όσφρηση “μεθάει”…
Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, ονομάζεται η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, της Κρεατινής, επειδή αυτήν την ημέρα, στα σπίτια όλης της Ελλάδας ψήνουν κρέας και λιώνοντας το λίπος από τα κρέατα, έχει σαν αποτέλεσμα ο καπνός και η τσίκνα, να σκεπάζει τις πόλεις και τα χωριά, ολόκληρης της χώρας. Αυτήν τη μέρα, ξεκινούν και οι κύριες εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες και κορυφώνονται με τα Κούλουμα, την Καθαρά Δευτέρα. Όλα αυτά βέβαια, υπό φυσιολογικές συνθήκες, χωρίς covid-19 και περιοριστικά μέτρα. Παρόλα αυτά, εμείς σας προτείνουμε την καλύτερη -κατά τη γνώμη μας- πρόταση για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης, με μια πεντανόστιμη Συνταγή. Μπορεί φέτος να μαζευτούμε λίγοι και καλοί αλλά το τι θα φάμε έχει πάντα την ίδια σημασία!
Συνταγή
Υλικά (για 6 μεγάλα κεμπάπ)
- 300 γρ. κιμάς αρνίσιος, από μπούτι
- 300 γρ. κιμάς χοιρινός, από σπάλα
- 400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (ελιά)
- 70 ml ελαιόλαδο
- 50 ml παγωμένο νερό
- 2 κρεμμύδια ξερά, τριμμένα
- 2 πιπεριές κέρατα, τριμμένες
- 3 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, κοπανισμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο (γλυκό ή καυτερό ή μισό-μισό)
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος (τα φύλλα)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για το ζύμωμα:
- Τα κεμπάπ θέλουν πολύ καλό ζύμωμα. Για καλύτερο αποτέλεσμα, βάζουμε τους κιμάδες και όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε έντονα με το γάντζο (το εργαλείο που χρησιμοποιούμε για τις ζύμες) για 10 – 12 λεπτά.
- Το μείγμα που θα προκύψει είναι μαλακό και υδαρές. Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχούμε – θα δέσει στο ψυγείο. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
- Πλάθουμε 8 μεγάλα, μακρουλά κεμπάπ γύρω από μεταλλικές σούβλες ή ξύλινα σουβλάκια. Τα σφίγγουμε καλά με την παλάμη μας, ώστε να σταθεροποιηθούν γύρω από τα σουβλάκια. Εναλλακτικά, πλάθουμε περισσότερα μακρουλά σουτζουκάκια, χωρίς να τα περάσουμε σε σουβλάκια. Τα βάζουμε στο ψυγείο ώστε να σφίξουν πάλι, για 30 λεπτά.
Οδηγίες ψησίματος:
- Τοποθετούμε τα κεμπάπ κατευθείαν από το ψυγείο, ελαφρώς λαδωμένα, σε δυνατή φωτιά, κατά προτίμηση σε σχάρα, για να στάζουν τα λίπη
- Πρέπει να ροδίσουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές γι’ αυτό τα γυρνάμε τακτικά ώστε να ψηθούν, χωρίς να στεγνώσουν
Tip: Για 6 μεγάλα κεμπάπ, χρειάζονται συνολικά 10 – 12 λεπτά ψήσιμο (τόσο στα κάρβουνα όσο και στην ψησταριά υγραερίου ισχύος 18,7 KW) σε δυνατή φωτιά με τακτικά γυρίσματα.
Σερβίρισμα:
Τα σερβίρουμε χλιαρά με το ντιπ γιαουρτιού, πίτες και ψιλοκομμένο κρεμμύδι με μαϊντανό.
BONUS: Δροσερή Σάλτσα γιαουρτιού με δυόσμο
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ 500 γρ. γιαούρτι της αρεσκείας μας (όχι στραγγιστό) με 3 κουτ. σούπας ξερό δυόσμο, κοπανισμένο, 4 κουτ. σούπας ξύδι από λευκό ή ροζέ κρασί, 1 κουτ. σούπας σουμάκ ή 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού, 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο, 1/3 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο, πλήρες γάλα και λίγο αλατοπίπερο.
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή των κεμπάπ για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα www.gastronomos.gr και ανήκει στην Νίκη Χρυσανθίδου. Η φωτογραφία του άρθρου είναι του Γιώργου Δρακόπουλου. Η Συνταγή για την σάλτσα γιαουρτιού ανήκει στην Νένα Ισμυρνόγλου. Επισκεφτείτε το BLOG της ιστοσελίδας μας, στη Κατηγορία “Περί Γεύσεων” και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες νόστιμες Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!
Διαβάστε περισσότερα νέα του Δήμου

Χριστουγεννιάτικη Σαλάτα για το Γιορτινό τραπέζι (Συνταγή)
