
Ένα παραδοσιακό νηστίσιμο γλυκό για την Καθαρά Δευτέρα και την Σαρακοστή
Χαλβάς ο σπιτικός
Το πιο παραδοσιακό ίσως, νηστίσιμο γλυκό, με ελάχιστα υλικά που φτιάχνεται σε λίγα λεπτά και προσφέρεται όλες τις ώρες και σε κάθε περίσταση. Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς με ή χωρίς σοκολάτα είναι η ιδανική επιλογή για τις ημέρες των Αποκριών και της Σαρακοστής.
Συνταγή
Υλικά
Για τον χαλβά:
- 2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 χούφτα αμύγδαλα καβουρδισμένα
- 4 φλιτζάνια νερό
- 1 ξυλάκι κανέλα
- φλούδα 1 λεμονιού
Για την επικάλυψη:
- 1 κουβερτούρα
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 1/3 του κουτιού ζαχαρούχο γάλα
- 1 κ.γ. μαργαρίνη
- λίγη ινδική καρύδα για στόλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και αφού ζεσταθεί καλά ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε γρήγορα και συνέχεια. Όσο πιο πολύ ζεσταίνεται η κατσαρόλα, τόσο πιο γρήγορα θα πρέπει να ανακατεύουμε ώστε να μη μαυρίσει πολύ το σιμιγδάλι.
- Όταν ξανθύνει αρκετά το σιμιγδάλι, προσθέτουμε και τα αμύγδαλα και το παίρνουμε απ’ τη φωτιά.
- Στο μεταξύ σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού και ένα ξυλάκι κανέλας. Το αφήνουμε να βράσει ενώ το ανακατεύουμε συχνά.
- Όταν είναι έτοιμο το σιρόπι, βάζουμε ξανά την κατσαρόλα με το σιμιγδάλι στη φωτιά και όταν ζεσταθεί αρκετά, αρχίζουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι με μεγάλη προσοχή γιατί μπορεί να πεταχτεί το σιμιγδάλι.
- Όταν ρίξουμε όλο το σιρόπι, ανακατεύουμε ώσπου να πιει το σιμιγδάλι όλο το σιρόπι και να ‘δέσει’ το γλυκό.
- Όταν το μείγμα ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, ο χαλβάς μας είναι έτοιμος!
- Τον στρώνουμε σε μία φόρμα, τον πατάμε καλά για να είναι ομοιόμορφος και τον αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
- Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα με τη μαργαρίνη και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το ζαχαρούχο ανακατεύοντας μέχρι να δέσουν, περιχύνουμε το χαλβά κι απολαμβάνουμε τη κολασμένη γεύση του!
Tips:
- Αν θέλετε το γλυκό σας να παραμείνει νηστίσιμο μπορείτε να περιχύσετε μόνο την λιωμένη κουβερτούρα χωρίς τα υπόλοιπα υλικά του γλάσου.
- Μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα του σιμιγδαλένιου χαλβά αντί για αμύγδαλα, σταφίδες (ξανθές ή μαύρες) ή άλλα αποξηραμένα φρούτα (όπως cranberries ή blueberries).
Καλή Επιτυχία!
Η Συνταγή “Χαλβάς Σιμιγδαλένιος με σοκολάτα” αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα ewoman.gr από την Χριστίνα Ζαμπούνη. Επισκεφτείτε το BLOG της ιστοσελίδας μας, στη Κατηγορία “Περί Γεύσεων” και Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερες Παραδοσιακές Συνταγές από κάθε Γωνιά της Ελλάδας!
Διαβάστε περισσότερα νέα του Δήμου

Νηστίσιμη μερέντα για τους Vegan λάτρεις της σοκολάτας (Συνταγή)
26 Φεβρουαρίου 2023από Συντάκτης